Cum poți mânca sănătos și echilibrat pentru a pierde în greutate?

Photo of author

By Ramona Fustos

Cum poți mânca sănătos și echilibrat pentru a pierde în greutate? Te-ai săturat de curele de slăbire, de tot ceea ce înseamnă diete restrictive și ai vrea să pierzi în greutate pe termen lung? Mai sănătos și mai echilibrat? Iată care sunt cele mai bune trucuri de care să ții cont pentru a mânca sănătos, adoptând noi modalități de a te alimenta.

Rolul esențial al alimentației pentru a pierde în greutate

Atunci când vrem să slăbim, ne gândim adesea că trebuie să ne schimbăm doar dieta. Așa că, cel mai adesea, ne lansăm într-o dietă drastică care promite o pierdere rapidă în greutate în doar câteva săptămâni sau mizăm pe unele produse de slăbire pentru a pierde cât mai mult din talie într-o lună… Cu toate acestea, deși pot fi eficiente pentru a slăbi, dietele de slăbire nu sunt lipsite de consecințe. Pe de o parte, ele te expun la un risc crescut de carență nutritivă. Pe de altă parte, kilogramele pierdute sunt, în general, recuperate rapid odată cu încheierea dietei și nu pot fi urmate pe o perioadă îndelungată.

În plus, dieta este doar un pilon printre mulți alții atunci când vine vorba de slăbit. Trebuie să ții cont, de asemenea, de activitatea fizică, de stres, de somn și de orice probleme de sănătate pe care le ai, care îți pot afecta și ele greutatea (de exemplu, tulburările hormonale).

Pentru a pierde în greutate, primul pas este să îți reajustezi dieta

Cu alte cuvinte, să ai o alimentație mai sănătoasă și echilibrată. S-ar putea chiar să constați pe cântar că slăbești. Dar și că îți recapeți o siluetă mai armonioasă, prin simpla adoptare a câtorva obiceiuri noi!

Mănâncă atunci când îți este foame. Este un principiu de bază atunci când vine vorba despre a reechilbra alimentația. Dacă îți vei impune anumite restricții alimentare sau dacă vei consuma doar o salată la prânz sau la cină, vei avea pofte de a ronțăi ceva nesănătos. Pe termen mediu, organismul tău va apela mai degrabă la rezervele musculare, decât la cele de grăsime. Asta pentru a obține nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa în mod optim.

Controlează și ajustează porțiile alimentare

Ideea este deci să mănânci atunci când îți este foame și să obții o armonie între cele trei mari categorii de alimente: proteine, glucide și lipide. Menținerea unei diete echilibrate și consumul unui număr ideal de calorii te va ajuta astfel să îți restabilești și să îți menții greutatea sănătoasă. Asta în combinație cu ceilalți parametri menționați mai sus (activitate fizică, stres, somn). Atunci când îți alcătuiești farfuria, ține cont de următoarea repartiție: ⅓ de legume crude și fierte, ⅓ de carbohidrați complecși, cum ar fi orezul brun sau cartoful dulce, și ⅓ de proteine (vegetale sau animale).

Mănâncă la ore regulate

La fel ca și în cazul somnului, organismul tău apreciază regularitatea. Corpul tău are nevoie de energie de-a lungul întregii zile, de la trezire până la culcare. Fără a exagera, mâncând regulat la ore fixe, vei evita senzația de epuizare sau nevoia de a ronțăi. Trebuie să ai 2 sau 3 mese complete. Mese completate de una sau două gustări sănătoase pe bază de semințe oleaginoase, fructe, fibre sau produse lactate. Atunci când vine vorba de slăbit, alimentele bogate în fibre și proteine ar trebui să fie favorizate. Asta deoarece sunt sățioase și ajută la menținerea masei musculare.