Criticul Kremlinului, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare

Photo of author

By Alexandru Stancu

alexei navalnîi

Alexei Navalnîi, o figură a opoziției ruse și critic deschis al Kremlinului, a murit, a anunțat serviciul penitenciar rus. Navalnîi a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume când a fost otrăvit cu un agent neurotoxic în 2020. Alexei a fost condamnat la 19 ani de închisoare în august, după ce a fost găsit vinovat de crearea unei comunități extremiste, de finanțarea activităților extremiste și de numeroase alte infracțiuni. El ispășea deja o pedeapsă de 11 ani și jumătate într-un centru de maximă securitate pentru fraudă și alte acuzații pe care le neagă, notează CNN.

„Medicii care au sosit la fața locului au continuat operațiunile de resuscitare efectuate deja de medicii din închisoare. Acestea au continuat mai mult de 30 de minute. Cu toate acestea, pacientul a decedat”, potrivit oficialilor de la un spital public din orașul Labytnangui.

Și-a pierdut cunoștința aproape imediat, se arată în raport. Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin a fost informat despre deces, ceea ce a adus un val de indignare din partea Occidentului, unii spunând că liderul rus poartă responsabilitatea atacului. Susținătorii lui Navalnîi au declarat că nu au putut confirma că acesta a murit, dar că, în cazul în care acest lucru s-a întâmplat, atunci ei cred că a fost ucis.

Oficialii occidentali au adus un omagiu curajului său ca luptător pentru libertate. Unii, fără să citeze dovezi, au acuzat fără menajamente Kremlinul.

„Alexei Navalîi a plătit cu viața pentru rezistența sa la un sistem de opresiune”, a declarat ministrul francez de externe Stephane Sejourne. „Moartea sa într-o colonie penală ne amintește de realitatea regimului lui Vladimir Putin”.

Navalnîi a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea de Stat din Moscova în 1998 și a obținut un master în economie în 2001. După absolvire, a lucrat pentru câțiva ani ca avocat și consultant în domeniul financiar. În timpul carierei sale profesionale, Alexei a devenit din ce în ce mai implicat în scena politică și a început să critice deschis corupția și abuzurile de putere ale guvernului rus.

Acesta s-a remarcat prin activitatea sa de combatere a corupției în Rusia. A inițiat investigații ample care au dezvăluit cazuri de corupție la nivel înalt în guvernul rus și în cercurile de afaceri. Prin intermediul blogului său și al rețelelor sociale, a reușit să aducă la lumină nenumărate scandaluri de corupție și să atragă atenția publicului asupra acestora, lucruri care începuseră să îl deranjeze pe Vladimir Putin.

Ca rezultat al activismului său, Navalîi a devenit o figură prominentă în mișcarea de opoziție din Rusia. A participat activ la proteste și mitinguri împotriva guvernului rus și a criticat deschis politica lui Vladimir Putin și a partidului Rusia Unită. De-a lungul anilor, a fost de mai multe ori arestat și încarcerat pentru activitățile sale politice și de protest.

Kremlinul a respins afirmațiile lui Alexei privind corupția. Oficialii ruși l-au catalogat pe Navalnîi drept un extremist care este o marionetă a agenției americane de informații CIA, despre care spun că intenționează să semene semințele revoluției pentru a slăbi Rusia și a o transforma într-un stat client al Occidentului, notază Reuters.