COOPERARE INTERNAŢIONALĂ, PENTRU DESTRUCTURAREA UNOR GRUPĂRI DE CRIMINALITATE ORGANIZATĂ

Photo of author

By Daniel Negrescu

Poliţia Română a participat alături de Europol, autorităţile din alte 51 de ţări şi patru organizaţii internaţionale la operaţiunea CICONIA ALBA, pentru destructurarea unor grupări de criminalitate organizată care acţionau pe teritoriul Uniunii Europene şi în afara acesteia.

Activităţile desfăşurate în cadrul operaţiunii Ciconia Alba au urmărit combaterea migraţiei ilegale, a traficului de persoane, a traficului de droguri şi a fraudelor cu mijloace electronice de plată.

Astfel, în perioada 10 – 11 octombrie a.c., poliţiştii români au desfăşurat două acţiuni pentru destructurarea unor grupări specializate în trafic de persoane. Au fost efectuate 15 percheziţii, fiind arestaţi 7 membri ai grupurilor infracţionale vizate.

De asemenea, la data de 12 octombrie a.c., 5 poliţişti români au participat, în Marea Britanie, la efectuarea unor percheziţii domiciliare.

Poliţiştii din teren au fost sprijiniţi permanent de colegii aflaţi în centrul de coordonare operaţională, situat la sediul Europol din Haga. Aici, ofiţerii Europol, ofiţerii de legătură şi experţii naţionali din ţările participante au realizat un schimb de informaţii rapid, folosind canale Europol.

Informaţiile obţinute în cadrul acţiunii desfăşurate la nivel global au fost folosite pentru declanşarea a 449 de noi anchete.

Totodată, în cadrul operaţiunilor, au fost arestate 314 persoane, au fost identificate 529 de victime ale traficului de persoane, au fost confiscate 2,38 tone de cocaină, fiind controlate peste 540.000 de persoane şi vehicule.

Alături de toate statele membre ale Uniunii Europene, 24 de ţări extracomunitare: Albania, Australia, Brazilia, Canada, Columbia, Ecuador, Macedonia, Islanda, Indonezia, Hong Kong, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Nigeria, Norvegia, Panama, Qatar, Filipine, Serbia, Singapore, Elveţia, Tailanda, Emiratele Arabe Unite şi Statele Unite ale Americii au participat în zilele comune de acţiune.

Operaţiunea Ciconia Alba este a treia din seria de zile comune de acţiune, care fac obiectul politicii U.E. 2013 – 2017.