Excesul de colesterol rău este nociv pentru sănătate. Potrivit specialiștilor, o persoană din cinci este afectată de acest dezechilibru. Dar în viața de zi cu zi, o serie de măsuri dietetice pot ajuta la combaterea acestei afecțiuni. Iar unele legume sunt mai bune decât altele.
Legumele, aliate pentru o bună sănătate cardiovasculară
Consumul zilnic de legume este o parte importantă a sănătății. Fibrele pe care le conțin sunt și mai importante, deoarece protejează organismul de bolile cardiovasculare.
Furnizând regulat organismului fibre, contribui la limitarea absorbției intestinale a colesterolului.
Cu toate acestea, nu toate legumele sunt egale din punct de vedere al eficacității, iar unele sunt mai cunoscute pentru eficacitatea lor împotriva colesterolului datorită compoziției lor, dar și datorită indicelui lor glicemic scăzut, care ajută, de asemenea, la o mai bună gestionare a insulinei și la protejarea intestinelor.
Ce legume ar trebui să mănânc pentru a-mi echilibra nivelul de colesterol?
Printre cele mai interesante legume pentru combaterea colesterolului rău se numără prazul, ghimbirul, usturoiul, morcovii etc.
Sursă de fibre prebiotice, prazul conține și alicină, un compus foarte răspândit în usturoi, care ajută la reducerea formării colesterolului rău în artere. Allicina inhibă enzimele dăunătoare care se acumulează în general în ficat.
Bogat în carotenoizi și vitamina C, morcovul protejează și inima. Ajută la modificarea absorbției colesterolului și la îmbunătățirea echilibrului acestuia în organism. Studiile au arătat că betacarotenul este transformat în vitamina A și că această transformare ajută la reducerea colesterolului rău.
Fasolea verde este bogată în b-sitosterol și stigmasterol, compuși naturali derivați din plante care ajută la scăderea colesterolului.
Lintea și colesterolul
Lintea este o sursă excepțională de proteine vegetale, foarte bogată în fier, zinc, potasiu și vitamine B. Consumul regulat de fasole și alte leguminoase cerealiere poate ajuta la reducerea nivelului de trigliceride și colesterol, la îmbunătățirea sănătății arterelor și la reducerea tensiunii arteriale.
Năutul pentru reducerea colesterolului rău
Năutul este o legumă complet lipsită de colesterol și bogată în fibre, care ajută la reglarea colesterolului din sânge și la reducerea colesterolului rău. De asemenea, reglează tranzitul intestinal prin creșterea volumului scaunelor și a peristaltismului, ajutând în cazurile de constipație.
Fasolea verde: o legumă anti-colesterol
Fasolea verde este recomandată în cazurile de diabet și colesterol. Conținutul lor de b-sitosterol și stigmasterol, doi compuși naturali proveniți din plante și legume, ajută la scăderea colesterolului din sânge.
Sparanghelul: un aliment care scade colesterolul
Sparanghelul este o altă legumă dintre cele anti-colesterol. Acesta conține fructo-oligozaharide, un tip de carbohidrați care tinde să reducă nivelul colesterolului din sânge, și este bogat în glutation, care ajută la eliminarea colesterolului oxidat, dăunător arterelor.
Dacă ai probleme de sănătate cardiovasculară, adăugarea unui pumn din aceste legume la fiecare masă ar trebui să aibă un efect pozitiv la următorul control biologic.