Verde, negru, alb…există numeroase varietăți de ceai, paleta aromatică a ceaiului are ceva pentru fiecare papilă gustativă. Deși beneficiile acestei băuturi sunt recunoscute pe scară largă, există riscuri asociate consumului excesiv. Cât de mult este prea mult? Specialiștii ne răspund la următoarea întrebare: câte cești de ceai putem bea într-o zi?
Câte cești de ceai putem bea într-o zi? Între 4-5 căni pe zi
Consumatorii de ceai sunt sfătuiți să nu depășească 4 până la 5 căni (cești de 25cl) de ceai pe zi, adică 400mg de ceai pe parcursul zilei. Și pe bună dreptate: ceaiul conține cofeină ( 50mg aproximativ) iar un consum excesiv este susceptibil să provoace efecte nedorite precum nervozitate, accelerarea ritmului cardiac sau înroșirea feței conform specialiștilor.
Ca să nu mai vorbim de faptul că taninurile conținute de ceai pot interfera cu fierul din alimentele consumate, limitând absorbția acestuia de către organism. În cele din urmă, un consum excesiv poate duce la anemie, adică la o scădere a nivelului de hemoglobină, moleculele care conțin fier și care sunt responsabile de oxigenarea țesuturilor organismului. Pentru a preveni acest lucru, cel mai bine este să bei ceașca de ceai la distanță de mese și să o lași să se răcească puțin înainte de a o consuma. Consumul de băuturi fierbinți, la peste 65 de grade poate crește riscul de cancer esofagian.
Ceai, un aliat al sănătății
Dacă respecți cantitățile menționate mai sus, vei putea profita din plin de beneficiile ceaiului asupra sănătății. Ceaiul conține polifenoli, antioxidanți care neutralizează radicalii liberi, responsabili de procesul de îmbătrânire al pielii. Acești antioxidanți favorizează, de asemenea, metabolismul grăsimilor, adică utilizarea lipidelor pentru a crea energie și, prin urmare, ajută la reducerea prezenței grăsimilor în organism. Polifenolii ajută la menținerea unei microbiote intestinale sănătoase.
Este consumul de ceai în fiecare zi bun pentru sănătate?
Ceaiul este, fără îndoială, foarte bun pentru sănătate. Este o băutură bogată în antioxidanți (flavonoide)! Flavonoizii sunt renumiți pentru protecția lor împotriva bolilor de inimă și a anumitor tipuri de cancer (unii oameni de știință consideră că molecula egcg este anticancerigenă!), a diabetului, precum și pentru proprietățile lor digestive…
Consumul zilnic de ceai reduce riscul de accident vascular cerebral, stimulează sistemul imunitar și, pe scurt, ne face mai sănătoși. Matcha, care este bogat în catechine și l-teanină, este o adevărată mină de aur. Este cel mai bun ceai pentru sănătate. Mai mult, pentru că este măcinat, „ingerați” frunzele de ceai și obțineți toate beneficiile. Nu vă faceți însă obiceiul de a-l bea sistematic la mese pentru a evita carența de fier (așa cum am menționat mai sus).
Care este cel mai bun moment pentru a consuma ceai?
Există anumite momente pentru a profita la maxim de beneficiile ceaiului. Spre exemplu, ceaiul matcha este ideal de consumat dimineața, pentru a începe ziua cu dreptul sau chiar înainte de o sesiune de sport sau de efort mental, datorită energiei ușor stimulatoare pe care o oferă. Cel mai bine este să consumi ceaiul în afara orelor de masă, pentru a nu bloca asimilarea fierului din alimentație. Dacă ceaiul pe care îl consumi conține cofeină, cel mai bine este să eviți să îl consumi seara.