După o zi lungă și obositoare, cu toții visăm la pijamaua de acasă, să ne strecurăm cât mai repede cu putință în ea. Fie că este vorba de un somn bun sau de o seară de relaxare, acest moment marchează începutul relaxării. Dar, din punct de vedere al igienei, cât de des ar trebui să îți speli pijamaua? La această întrebare ne răspunde un dermatolog.
Ziua ta de lucru se apropie de sfârșit. Odată ajuns acasă, tot ce vrei să faci este te descalți de pantofii care ți-au chinuit picioarele toată ziua și să te dezbraci, înainte de a face un duș bun, să îți faci rutina de skin care și te îmbraci în pijamale pentru o seară odihnitoare înainte de a te strecura sub așternuturi. Cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată cât de des trebuie să îți speli pijamaua.
Cât de des trebuie să ne spălăm pijamaua?
Răspunsul la această întrebare depinde de ceea ce faci înainte de a merge la culcare. Dacă faci un duș înainte de a merge la culcare, vei fi mult mai curat când te duci la culcare decât atunci când faci duș dimineața. Pentru persoanele care fac duș seara dermatologul recomandă schimbarea pijamalei în mod ideal la 2-3 zile.
În schimb, dacă ai obiceiul să faci duș dimineața sau dacă transpiri mult noaptea, este mai bine să îți schimbi pijamaua în fiecare zi. Același lucru este valabil și atunci când ești bolnav. Transpiri mai mult atunci când ai febră, deci există un risc mai mare de proliferare bacteriană. În plus, atunci când tușești, picăturile se depun pe pijamale, așa că, dacă le porți acasă, alături de alte persoane, poate fi un vector de contaminare conform specialiștilor. Mai mult, specialiștii ne îndeamnă să tratăm pijamaua ca lenjeria intimă și să o schimbăm în fiecare zi.
Care sunt riscurile dacă nu îți schimbi pijamaua suficient de des?
Petreci în medie 7-8 ore la rând în pijamale, dacă dormi bine. Deci este o piesă vestimentară în care se acumulează căldură și umiditate, ceea ce duce la macerare, explică specialiștii. Aceștia adaugă că aceste condiții sunt propice pentru dezvoltarea ciupercilor, microbilor și bacteriilor. Mai mult, dacă suferi deja de o afecțiune inflamatorie, cum ar fi părul încarnat sau acneea, pijamaua murdară va împiedica rezolvarea problemei și va favoriza inflamația sau apariția chisturilor.
Care este materialul ideal pentru pijamale?
Nu există cu adevărat un material ideal spun specialiștii. Dacă ai tendința de a transpira, vei prefera țesăturile care se usucă rapid. Bumbacul este cu siguranță moale pe piele, dar dacă transpiri, nu se usucă rapid. Materialele sintetice se usucă mai repede, dar sunt mai puțin blânde cu pielea. Lâna Merino este foarte interesantă, pentru că este un material antibacterian care ajută la evacuarea căldurii, cu un efect de termoreglare. Iar dacă transpiri mult noaptea, poți dormi într-un tricou sport, continuă ea.
În ceea ce privește celebra dezbatere dacă este mai bine să dormi dezbrăcat sau în pijamale, specialiștii precizează că nu există un răspuns corect. Înainte de a concluziona specialiștii ne amintesc că cel mai important lucru este igiena.