Care sunt obiceiurile alimentare proaste care ne deteriorează microbiota?

Photo of author

By Ramona Fustos

Atunci când vine vorba de a avea grijă de microbiota ta, dieta pare să fie cel mai bun aliat al tău. Dar, încercând să faci prea multe, anumite rele reflexe pot crea dezechilibre și pot avea un efect contraproductiv.

În zilele noastre, a avea grijă de microbiota ta, a devenit un reflex de bunăstare esențial. Mai ales dacă luăm în considerare impactul sănătății intestinale asupra restului corpului și minții noastre. Iar dieta pare a fi cea mai bună modalitate de a face acest lucru.

Doar că, uneori, în încercarea de a „face ceea ce trebuie”, facem greșeli care ne distrug încercările. Care sunt capcanele pe care trebuie să le eviți atunci când încerci să ai grijă de sănătatea intestinală?

Care sunt obiceiurile alimentare proaste care ne deteriorează microbiota?

Dietele restrictive pot bulversa microbiota. Unii oameni cred că ar trebui să eliminăm anumite grupe de alimente din farfurie sau chiar să urmăm o dietă restrictivă foarte specifică, pentru a ne curăța microbiota. Dar acest lucru este complet fals.

De fapt, ar trebui să avem o dietă cât mai variată. Pentru a menține o bună sănătate intestinală, trebuie să adăugi lucruri: o diversitate mai mare = un microbiom intestinal mai sănătos.

Un tratament cu antibiotice poate deteriora microbiota

Una dintre cele mai frecvente cauze ale dezechilibrului microbiotei intestinale este tratamentul cu antibiotice. Potrivit unui raport publicat de Alternative Medicine Review privind cauzele dezechilibrului microbiotei intestinale, antibioticele pot perturba microbiota intestinală, reducând diversitatea microorganismelor din cadrul microbiotei și încurajând dezvoltarea anumitor bacterii rele.

Un dezechilibru alimentar

Microbiota noastră intestinală se formează în esență prin ceea ce mâncăm. O altă cauză a unei microbiote dezechilibrate este un dezechilibru alimentar. Dietele care sunt prea bogate în proteine și/sau carbohidrați și/sau grăsimi pot avea un impact asupra sănătății florei noastre intestinale. Se crede că aceste alimente greu digerabile duc la fermentație în colon, încurajând producția de bacterii rele. O schimbare bruscă a dietei (dietă fără FODMAPS, vegană etc.) fără sprijinul unui profesionist în domeniul sănătății ar putea, de asemenea, să conducă la un dezechilibru al microbiotei intestinale.

Cum pot favoriza o microbiotă sănătoasă?

Pentru a te ajuta să îți menții o microbiotă intestinală sănătoasă, o dietă echilibrată și variată este esențială. Anumite alimente sunt benefice pentru microbiota intestinală, cum ar fi fructele, legumele, fibrele și alimentele fermentate. În același timp, ar trebui evitate mâncărurile prea grase și/sau prea dulci, la fel ca și alcoolul și tutunul. Acestea încurajează dezvoltarea microorganismelor rele în microbiota ta. În cazul unui disconfort intestinal recurent, ai putea încerca să excluzi din alimentația ta alimentele greu digerabile, cum ar fi glutenul, lactoza și carnea roșie. Nu ezita să ceri ajutorul unui dietetician sau al unui medic specialist în cazul în care faci anumite schimbări substanțiale în dieta ta, pentru a nu-ți asuma anumite riscuri.

Pe lângă acești factori importanți, moștenirea noastră genetică și mediul înconjurător influențează, de asemenea, microbiota noastră intestinală. În cele din urmă, potrivit INSERM(1), fluctuațiile hormonale, în special ale testosteronului și ale estrogenului, pot avea, de asemenea, un impact asupra compoziției microbiotei intestinale.