Care sunt cele mai bogate alimente în fibre?

Photo of author

By Ramona Fustos

Te întrebi care sunt cele mai bogate alimente în fibre? Fibrele alimentare sunt esențiale pentru starea noastră de sănătate și pentru buna funcționare a organismului. Dacă majoritatea vegetalelor conțin fibre, unele dintre ele sunt totuși, o sursă mai bună decât altele. Pentru a te ghida mai bine, iată care sunt cele mai bogate alimente în fibre.

Cereale integrale, fructe roșii sau exotice, leguminoase, legume verzi… Lista este lungă și posibilitățile sunt variate! Iată selecția noastră.

Tărâțele de grâu, foarte bogate în fibre

Tărâțele de grâu sunt un aliment extrem de benefic pentru organism, deoarece conținutul lor ridicat de fibre alimentare (aproximativ 43 de grame la 100 de grame) asigură o digestie mai bună și previne problemele de tranzit, cum ar fi constipația temporară. Se pot pune de exemplu, în iaurt, mai ales la micul dejun sau se pot folosi în unele preparate sau salate. Tărâțele sau fulgii de ovăz pot să fie cele mai bune surse de fibre insolubile pentru organism și deci pot să fie cea mai bună alegere pentru micul dejun.

Semințele de chia sau de in

Semințele de chia sau de in sunt veritabile mici bombe nutritive. Pe lângă faptul că pot stimula sistemul digestiv, pot juca și un rol bun atunci când vine vorba despre prevenirea maladiilor cardiovasculare. De asemenea sunt cea mai bună alegere atunci când vrei să slăbești deoarece pot alunga foamea. Datorită aromei lor blânde, puțin pronunțate, le poți adăuga în mod regulat în băuturile și mâncărurile preferate pentru a profita la maximum de toate beneficiile lor.

Fructele uscate pentru conținutul ridicat de fibre

Prunele, curmalele, caisele uscate sau smochinele sunt extrem de bogate în fibre alimentare. Plăcute de mâncat, aceste fructe mici sunt foarte eficiente în combaterea constipației, dar și în redobândirea forței și vitalității atunci când te simți obosit în timpul zilei. Ca o pauză dulce sau la sfârșitul mesei, ele vor ajuta digestia și te vor menține în formă.

Fructele oleaginoase

Migdalele sunt și ele extrem de bogate în fibre solubile sau insolubile. În același timp, arahidele, nucile caju sau nucile de macadamia sunt și ele o sursă bună de fibre alimentare. Fructele uscate amestecate sunt, prin urmare, alimentele perfecte pentru a ronțăi pentru a trece peste o zi de muncă sau pentru a-ți recăpăta forțele după un efort fizic. Datorită efectului lor stimulativ asupra organismului și a conținutului ridicat de fibre, migdalele și alte fructe cu coajă lemnoasă te ajută să te menții într-o formă fizică și mentală excelentă.

Leguminoasele

Fasolea uscată, lintea sau năutul sunt cele mai bogate în fibre. Deoarece sunt bogate și în fier, un consum regulat în aceste legume uscat asigură o parte din nevoile zilnice în minerale sau fibre alimentare. Sănătoase și ușor de gătit, fasolea roșie, lintea și năutul sunt alimentele perfecte pentru a te ajuta să slăbești. Asta datorită proprietăților lor naturale de suprimare a apetitului.

Anghinarea

Este cea mai bună alegere mai ales dacă suferi de probleme de tranzit sau dacă simți nevoia de a purifica organismul. Anghinarele sunt, de asemenea, o sursă de magneziu, calciu și vitamina B9. Acest lucru le face un aliment ideal pentru a avea grijă de tine, pentru a preveni deficiențele și bolile cardiovasculare.