Ești curios să afli care sunt alimentele bogate în prebiotice? Pentru a păstra sănătatea intestinelor, este important ca flora intestinală, care mai este denumită și microbiotă, să fie echilibrată. Unele alimente, bogate în prebiotice, pot contribui la asta, și permit facilitarea digestiei sau gestionarea greutății.
Știai că mii de mici bacterii se plimbă la tine prin intestin? Nu trebuie însă să te îngrijorezi. Aceste bacterii îți vor doar bine. Îți permit să îți menții microbiota în cea mai bună stare de sănătate. Dar ce este microbiota? La fel cum există o microbiotă vaginală, orală sau cutanată, microbiota intestinală este alcătuită din bacterii nepatogene, virusuri și ciuperci și îndeplinește numeroase funcții. Cercetătorii au avut nevoie de mulți ani pentru a înțelege rolul microbiotei. Aceasta joacă un rol în funcțiile digestive, metabolice, imunitare și neurologice. Modificările microbiotei intestinale reprezintă, prin urmare, o posibilitate serioasă de a explica anumite boli.
Microbiota intestinală- cum se poate păstra aceasta?
Pentru a păstra în cea mai bună stare microbiota intestinală, este important să i se furnizeze prebiotice. Prebioticele sunt microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantitate adecvată au doar beneficii pentru starea de sănătate a gazdei. Consumul de prebiotice va ajuta la echilibrarea florei, eliminând în același timp toți germenii nedoriți. Ai însă grijă să nu confunzi probioticele cu prebioticele. Prebioticele sunt combustibilul pentru probiotice. Prin urmare, este esențial să le consumi în același mod ca și probioticele.
Prebiotice: ce alimente conțin cele mai multe?
O alimentație echilibrată este esențială pentru un organism sănătos. Aceasta ar trebui să includă fructe și legume bogate în fibre. Iată 7 alimente care sunt bune pentru microbiota intestinală.
Ceapa. Folosită cel mai adesea în bucătărie pentru a conferi gust preparatelor, ceapa este excelentă pentru sănătatea intestinală. Este cea mai bogată în fructo-oligo-zaharide, un tip de glucidă care servește drept prebiotic. Se poate consuma crudă sau fiartă.
Usturoiul. Este un alt aliment care se poate folosi pentru a parfuma preparatele. Dar, este excelent pentru intestine deoarece poate favoriza dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice.
Bananele. Practice și nutritive, bananele sunt consumate cel mai adesea la gustare. Și o veste bună- bananele conțin amidon rezistent, un compus care are efecte prebiotice asupra organismului.
Un alt fruct care este bun pentru sănătatea intestinală este mărul. Ușor de mâncat și încorporat în mese, merele sunt un fruct foarte consumat. Merele conțin pectină, care ajută la reducerea numărului de bacterii rele din intestin.
Semințele de in. Ai putea pregăti un suc smoothie cu banane, mere și semințe de in. Acestea sunt un super-ingredient care se adaugă la o băutură amestecată, cum ar fi un smoothie. Bogate în fibre, semințele de in ajută la menținerea bacteriilor bune prezente în microbiota intestinală.
Sparanghelul. Cel mai adesea, consumat vara în salate, sparanghelul este excelent pentru sănătatea intestinelor mai ales. Conține și insulină, care se poate folosi pe post de prebiotic.
Anghinarea. Este un purificator digestiv prin excelență. Protectorul de necontestat al ficatului, al intestinelor și al florei intestinale. Consum-o foarte proaspătă: cu cât aștepți mai mult, cu atât devine mai fibroasă și mai amară. Și nu uita să folosești apa sa de fierbere pentru a prepara supe.
Fasolea. Fasolea este o sursă importantă de prebiotice. Consumul regulat de fasole albă îmbunătățește sănătatea microbiotei intestinale.