Capela ortodoxă din Parlament a fost sfințită. Ciolacu: „Un moment istoric”

Photo of author

By Alexandru Stancu

capela ortodoxă

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat luni, în urma sfințirii Capelei ortodoxe din Palatul Parlamentului, că aceasta este o „mărturie a rolului crucial” pe care spiritualitatea îl joacă în viața de zi cu zi, conform informațiilor transmise de Agerpres.

Momentul solemn al sfințirii capelei a evidențiat importanța și prețuirea pe care instituțiile statului le acordă dimensiunii spirituale a individului și comunității. Premierul a accentuat astfel legătura dintre sfera religioasă și cea cotidiană, subliniind rolul vital pe care credința și valorile spirituale îl au în orientarea și echilibrul societății contemporane.

„Am deosebita onoare să particip la un moment istoric marcat de binecuvântarea Capelei ortodoxe din Parlamentul României de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a cărui dăruire, tenacitate şi energie neobosită în realizarea binelui comun m-a inspirat întotdeauna şi mi-a oferit privilegiul unei colaborări sincere şi temeinice în beneficiu întregii societăţi româneşti”, a spus Ciolacu.

„Această capelă reprezintă atât un loc de închinare şi reflecţie pentru cei care activează în Parlamentul României, cât şi un simbol al valorilor noastre naţionale. Într-o lume în care credinţele şi valorile tradiţionale sunt adesea trecute în plan secund, această capelă este mărturia rolului crucial pe care spiritualitatea îl are în viaţa noastră cotidiană. În final, această capelă nu este doar un loc de linişte şi refugiu în faţa provocărilor şi tensiunilor zilnice, ci un simbol al angajamentului nostru faţă de valorile naţionale. Sper că acest spaţiu sacru îi va inspira şi îi va întări pe toţi cei care îi trec pragul, aducând lumină şi înţelepciune în călătoria noastră comună spre binele întregii societăţi. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a conchis Ciolacu.

Într-un moment de solemnitate și spiritualitate, Patriarhul Daniel a evidențiat importanța acestui nou spațiu sacru, subliniind paralela cu existența de capele sau paraclise în alte instituții publice din întreaga lume, precum parlamentele, aeroporturile sau spitalele. El a transmis că aceste locuri de rugăciune sunt „izvoare de pace, bucurie și speranță”, aducând confort și alinare în sufletele celor care le pășesc pragul.

De asemenea, Patriarhul a amintit istoria legăturii strânse dintre Sfatul Țării și apoi Camera Deputaților cu Catedrala Mitropolitană (actualmente patriarhală), subliniind acum vecinătatea Parlamentului României cu Catedrala Națională, având hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”.

„Din acest motiv, am propus ca Sfântul Apostol Andrei să fie și sfântul ocrotitor al Capelei Parlamentului României, care a hotărât din anul 2012 ca ziua pomenirii sale să fie și pentru societate o sărbătoare, adică zi în care nu se lucrează”, a spus Patriarhul Daniel, potrivit basilica.ro.

Părintele Patriarh a spus că sfințirea capelei din parlament are o semnificație spirituală deosebită: „Evidențiază legătura dintre rugăciune și comuniune, dintre cult și cultură, inclusiv cultura politică, între activitate și comunitate instituțională, între libertate individuală și responsabilitate socială”.

„Într-o lume din ce în ce mai secularizată, un spațiu liturgic consacrat care invită la rugăciune ne ajută să redescoperim adevărul că omul este chemat la sfințire în relația de comuniune cu Dumnezeu cel sfânt și la slujire smerită față de oameni deoarece rugăciunea individuală și comunitară este izvor de pace, bucurie și speranță”.

CITEȘTE ȘI – ISIS REVENDICĂ ATACUL DE LA MOSCOVA. 40 DE MORȚI ȘI PESTE 100 DE RĂNIȚI