Calendar alegeri 2024. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că în cadrul coaliției de guvernare s-a luat decizia ca alegerile prezidențiale să fie programate pentru două etape, pe 15 și 29 septembrie, în timp ce alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 8 decembrie. Aceste decizii vin în urma unor discuții ample și consultări între partidele din coaliția de guvernare și reprezintă un pas important în stabilirea calendarului electoral pentru anul în curs.
„Am stabilit foarte clar!”
„În acest moment, în coaliţie am stabilit foarte clar: sunt alegeri comasate locale cu europarlamentare pe data de 9 iunie, pe data de 15 septembrie şi 29 septembrie – alegerile prezidenţiale, turul unu şi turul doi, şi pe data de 8 decembrie avem alegerile generale, pentru Parlamentul României.
În coaliţie aşa am stabilit. Urmează şi PNL să treacă aceste date, cred că duminică, prin votul din interiorul partidului”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Calendar alegeri 2024
Alegeri locale și europarlamentare (comasate): 9 iunie
Alegeri prezidențiale (două tururi): septembrie. Perioade: 15 septembrie turul I și 29 septembrie turul II.
Alegeri parlamentare: 8 decembrie
Guvernul a fundamentat decizia de a comasa alegerile europarlamentare și alegerile locale pe data de 9 iunie, argumentând că această măsură aduce numeroase beneficii și poate motiva cetățenii să se prezinte la urne, contribuind la o reprezentativitate mai mare a membrilor din România în Parlamentul European și consolidând astfel poziția țării în cadrul Uniunii Europene.
Unul dintre principalele avantaje ale acestei decizii este creșterea participării cetățenilor la vot, întrucât desfășurarea simultană a celor două tipuri de alegeri poate stimula interesul public și poate motiva alegătorii să își exercite dreptul de vot într-un număr mai mare.
De asemenea, comasarea alegerilor europarlamentare și a celor locale poate contribui la reducerea cheltuielilor și a perioadei electorale, fiind un factor important pentru eficientizarea procesului electoral și pentru utilizarea resurselor financiare în mod rațional.
Prin această decizie, Guvernul își propune să ofere cetățenilor un cadru electoral mai clar și mai simplificat, facilitând astfel desfășurarea alegerilor și asigurând o participare cât mai largă a populației la procesul democratic.
„Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 se desfăşoară în ziua de duminică, 9 iunie 2024. Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, denumite în continuare, generic, alegerile din data de 9 iunie 2024, se organizează în conformitate cu prevederile Legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare, respectiv 3 ale Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă”, prevede proiectul de OUG.
Ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din
anul 2024
Întregul document poate fi consultat AICI.