Fie că vorbim despre bucătăria chinezească, japoneză sau vietnameză sau indoneziană, bucătăria asiatică este cea care ne face să călătorim grație savorilor sale exotice. În plus, are o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Un aliment de bază plin de beneficii: orezul. Cultivat de mii și mii de ani în Asia, orezul stă la baza bucătăriei asiatice. Bogat în fibre, în vitamine din grupa B, în mangan sau seleniu, dar și în antioxidanți, este un aliment foarte sățios care nu te va mai lăsa să ronțăi între mese.
Pe de altă parte, orezul este o cereală care nu conține gluten, o proteină la care din ce în ce mai multă lume este intolerantă, chiar alergică. În plus, nu se recomandă pentru cei care au intestinele mai fragile.
Bucătăria asiatică – un mod de preparare sănătos
Printre diferitele modalități de preparare din bucătăria asiatică, se numără și cea la wok. Un mod de preparare ideal mai ales pentru legume, deoarece permite păstrarea crocantului lor, dar și avantajele lor nutriționale. De asemenea, wok-ul are avantajul de a folosi puțină (sau deloc) grăsime datorită formei sale conice.
Bucătăria asiatică folosește, de asemenea, gătitul cu aburi, care, de asemenea, evită grăsimile și păstrează pe cât posibil calitatea nutritivă a alimentelor.
Bucătăria asiatică – un aport important de cereale și leguminoase
Leguminoasele au un loc important în bucătăria asiatică. În timp ce în bucătăria occidentală sunt cel mai adesea evitate sau ignorate. Calitățile lor nutriționale însă sunt recunoscute și chiar recomandate.
Pe de altă parte, leguminoasele sunt, de asemenea, bogate în proteine vegetale. Veganii și vegetarienii își pot obține aportul de proteine din leguminoase, în timp ce alții pot limita consumul de carne. Nevoile noastre de proteine pot fi pe deplin acoperite de proteinele vegetale, cu condiția ca acestea să fie combinate (în timpul aceleiași mese sau în aceeași zi) cu cereale.
O bună sursă de omega 3. Bucătăria japoneză, cu celebrele sale makis și salate de alge, ne poate delecta cu omega 3, ceelebrii acizi grași esențiali. Sunt acizii indispensabili pentru buna funcționare a organismului și sunt acizi pe care corpul nostr nu le poate fabrica singur. Sunt celebri pentru beneficiile lor pentru creier, dar și pentru sănătatea cardiovasculară.
Bucătăria asiatică este o bucătărie bogată în legume
Legumele sunt foarte prezente în mâncarea asiatică, sub formă de legume crude sau gătite în wok sau la aburi, metode de gătit care, după cum am văzut, permit păstrarea cât mai mult posibil a calității nutritive a alimentelor.
Pe lângă faptul că sunt bogate în vitamine și minerale, legumele,la fel ca și fructele, oferă organismului nostru fibrele de care are nevoie pentru a digera corect alimentele.
Condimente cu multiple virtuți. Bucătăria din Asia est un tip de bucătărie cu mutiple virtuți: curry, curcuma, ghimbir, coriandru, ardei iute… condimentele sunt cele care pun cel mai bine în valoare gustul preparatelor, dar au și o mulțime de virtuți pentru sănătate. Curcuma, de exemplu, este cel mai bogat în antioxidanți și este în mod tradițional folosit pentru diverse probleme gastro-intestinale. Coriandrul este de asemenea, cel mai bogat în antioxidanți și conține vitamina K, în timp ce ghimbirul este un excelent antibacterian.