Delicioase și surse de numeroase beneficii pentru sănătate, aceste băuturi vegetale pot înlocui foarte bine laptele clasic de vacă, spre marea bucurie a papilelor gustative și a sănătății în același timp.
De ce să alegi băuturi vegetale?
Deseori numite și lapte vegetal, băuturile pe bază de plante sunt făcute dintr-un amestec de cereale măcinate sau fructe uscate și apă. În comparație cu laptele de origine animală, laptele vegetal nu conține lactoză sau cazeină, care sunt surse de alergii și intoleranțe alimentare. Băuturile vegane, pe bază de plante, nu conțin antibioticele sau colesterolul din laptele industrial, oferind în același timp fibre, grăsimi bune, minerale și vitamine pentru organismul nostru. Iată o privire mai atentă la cele mai bune băuturi pe bază de plante și la beneficiile lor pentru sănătate.
Laptele de migdale
Bogat în vitaminele A, B, E, dar și în calciu și în magneziu, laptele de migdale este foarte ușor de digerat și se recomandă mai ales pentru dezvoltarea copiilor.
Laptele de alune
Gustos și delicios, laptele de alune este remineralizant și ușor de digerat. Băutura energetică perfectă pentru sportivi, conține fier, magneziu, calciu și acizi grași mononesaturați care protejează inima. Amestecată cu cacao și o banană, este băutura vegetală perfectă pentru a începe ziua!
Laptele de cocos, una din cele mai savuroase băuturi vegetale
Savuros în anumite preparate mai dulci sau în unele preparate mai exotice, laptele de cocos este cel mai parfumat dintre băuturile vegetale. Deși este bogat în grăsimi, laptele de cocos conține și grăsimi bune. Foarte bogat în fibre, acesta ajută la reglarea tranzitului. Bogat în minerale, ajută, de asemenea, la rehidratare.
Laptele de soia
Acesta este cel mai consumat lapte vegetal. Se prezintă sub mai multe forme (pudră, smântână) și poate fi folosit în bucătărie exact ca și laptele de vacă. Bogat în proteine și calciu, este foarte interesant pentru persoanele care urmează o dietă vegană. Deosebit de indigest, nu este recomandat persoanelor cu probleme digestive.
Laptele de ovăz
Este un tip de lapte bogat în calciu, în magneziu și în fier, dar și în vitaminele B și E. Este de asemenea, cel mai bun substitut la laptele de vacă. Foarte bogat în fibre și carbohidrați complecși, este ideal pentru micul dejun, în smoothie-uri sau în terci. Atenție însă, conține și gluten!
Lapte de spelță
Spelța este un soi străvechi de grâu care este mult mai ușor de digerat. Acesta conține vitaminele B și D, calciu, fier și magneziu. Cu toate acestea, laptele de spelță nu este recomandat persoanelor cu intoleranță la gluten.
Laptele de castane, unul din cele mai bune băuturi vegetale
Foarte bogat în zaharuri lente și fibre, acest lapte gustos, cu aroma sa caracteristică, este ideal pentru a începe ziua. De asemenea, este ușor de digerat și ajută la îmbunătățirea acidității gastrice. Bogat în calciu, ajută la construirea unor oase puternice.
Lapte de orez
Laptele de orez este în mod natural dulce și ușor de digerat. Conține siliciu, care ajută la fixarea calciului și a magneziului pe oase. De asemenea, conține carbohidrați care oferă energie și este un înlocuitor perfect pentru laptele de vacă în clătite!