băuturi cancerigene de evitat

Photo of author

By Ramona Fustos

Știai că există unele băuturi cancerigene? Alegerile alimentare joacă un rol crucial în prevenirea multor boli, inclusiv a cancerului. În timp ce unele alimente și băuturi promovează sănătatea, altele pot, pe termen lung, să crească riscul de apariție a cancerului. Unele băuturi consumate zilnic pot conține substanțe chimice sau aditivi care, în cantități mari sau pe o perioadă îndelungată de timp, pot fi nocive pentru organism. În acest articol, explorăm 5 băuturi identificate ca potențial cancerigene și împărtășim sfaturi despre cum să le eviți sau să le înlocuie;i cu alternative mai sănătoase.

1. Băuturile carbogazoase și băuturile răcoritoare zaharoase sunt băuturi cancerigene

Băuturile carbogazoase, care sunt foarte populare, sunt adesea criticate pentru efectele lor nocive asupra sănătății.

De ce sunt ele cancerigene?

Aceste băuturi sunt bogate în zaharuri adăugate și coloranți artificiali, cum ar fi colorantul caramel (E150d), care uneori conțin compuși numiți 4-MEI (4-metilimidazol), asociați cu un risc crescut de cancer conform anumitor studii. În plus, consumul excesiv de zaharuri favorizează inflamația cronică, un factor de risc pentru cancer.

Așadar, ce poți face?

Înlocuiește băuturile răcoritoare cu apă minerală aromatizată natural cu felii de lămâie, castravete sau frunze de mentă.

Atenție însă! Două pahare din această celebră băutură dublează riscul de cancer!

2. Băuturile alcoolice

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), alcoolul este un agent cancerigen dovedit, iar consumul său a fost asociat cu mai multe tipuri de cancer, în special cele de ficat, gură, gât și sân.

De ce sunt acestea cancerigene?

Alcoolul este transformat de organism în acetaldehidă, un compus chimic care poate deteriora ADN-ul celulelor, favorizând apariția tumorilor.

Ce poți face în această privință?

Limitează-ți consumul de alcool sau optează pentru alternative fără alcool, cum ar fi mocktail-urile sau infuziile de fructe.

3. Băuturile energizante

Băuturile energizante, adesea bogate în cofeină și zaharuri, sunt deosebit de populare pentru creșterea rapidă a energiei.

De ce sunt acestea cancerigene?

Acestea conțin doze mari de aditivi chimici, coloranți și conservanți. Conținutul lor ridicat de zahăr poate crește, de asemenea, nivelul de insulină din organism, promovând inflamația cronică, un teren propice pentru dezvoltarea cancerului.

Așadar, ce puteți face?

Preferați alternative naturale, cum ar fi ceaiul verde sau o infuzie de ghimbir pentru un impuls inofensiv.

4. Sucurile de fructe industriale

Sucurile de fructe industriale pot părea o opțiune sănătoasă, dar pot prezenta riscuri pentru sănătate.

De ce sunt acestea cancerigene?

Sunt adesea pasteurizate la temperaturi ridicate, ceea ce le poate descompune substanțele nutritive și poate crea compuși indezirabili. De asemenea, conțin zaharuri adăugate, care, atunci când sunt consumate în exces, favorizează obezitatea, un factor de risc pentru multe tipuri de cancer.

Așadar, ce poți face?

Optează pentru sucuri făcute în casă sau consumă fructe întregi, care își păstrează fibrele și nutrienții esențiali.

5. Cafeaua fierbinte

Cafeaua în sine nu este cancerigenă și poate avea chiar efecte protectoare atunci când este consumată cu moderație. Cu toate acestea, consumul de cafea prea fierbinte poate fi problematic.

De ce este cancerigenă?

OMS a clasificat băuturile foarte fierbinți (peste 65°C) drept potențial cancerigene. Căldura excesivă poate deteriora țesuturile din gură și esofag, crescând riscul de cancer în aceste zone.