În timpul sărbătorilor, ai tendința de a consuma alcool în exces? Gândește-te la aceste 9 opțiuni, gustoase și fără alcool, validate de experții în nutriție.
În timpul lunii decembrie, mulți dintre noi ne relaxăm. Cu toții avem micile prăjituri la îndemână, specialități din porc, cozonaci din abundență, toasturi cu somon, torturi și alte deserturi fine. Problema? Această perioadă este deosebit de propice indigestiei. Pentru a proteja ficatul și stomacul, luați în considerare aceste 9 alternative „fără alcool” tentante.
Alcoolul în timpul sărbătorilor: atenție la excese!
Șampanie, cocktailuri, vin, băuturi digestive… În luna decembrie, și mai ales în timpul sărbătorilor de sfârșit de an, există întotdeauna un motiv bun pentru a ciocni paharele. Dar atenție la excese! Dacă consumul de alcool este asociat cu un moment de plăcere și relaxare alături de cei dragi, poate fi, de asemenea, dăunător în cantități prea mari. Într-adevăr, această substanță psihoactivă acționează la nivelul creierului și alterează coordonarea motorie, echilibrul, percepția și judecata. Tulburările de reflexe, de vedere și pierderile de memorie sunt frecvente.
Excesele de alcool, chiar și cele ocazionale, pot provoca, de asemenea, aritmii cardiace (atunci când inima bate prea repede, prea lent sau neregulat).
În cele din urmă, dacă „mahmureala” este adesea inevitabilă (dureri de cap, greață, vărsături…) a doua zi, o criză de ficat – numită și hepatită alcoolică – poate apărea chiar în ziua respectivă: gură lipicioasă, durere de cap, febră, amețeli, senzație de greutate, balonare, tulburări de tranzit, arsuri la stomac, reflux gastroesofagian, greață, vărsături etc. Deși este multifactorială, este adesea cauzată de consumul excesiv de alcool. Atâtea (bune) motive să ne îndreptăm spre băuturile fără alcool.
Repere de consum
Este, așadar, important să reamintim noile repere de consum de alcool:
Maximum 10 pahare pe săptămână;
Maximum 2 pahare pe zi,
Zile în săptămână fără consum.
În rezumat: „Pentru sănătatea dumneavoastră, alcoolul înseamnă maximum 2 pahare pe zi, și nu în fiecare zi”.
Băuturi non-alcoolice: ce alternative în timpul sărbătorilor?
Cei mai buni specialiști, dieteticieni-nutriționiști, recomandă să optezi pentru următoarele alternative, gustoase și ușor de procurat și/sau de preparat:
Apele aromatizate, îmbogățite cu cuburi de gheață care conțin ierburi și/sau fructe în interior.
Frumoase de privit, sunt răcoritoare și sănătoase;
Cafele înghețate sau ceaiuri înghețate făcute în casă, ideal fără zahăr;
Kombucha este o alternativă excelentă din punct de vedere nutrițional. Fiind o băutură fermentată, este interesantă pentru microbiotă. Latura sa ușor efervescentă se potrivește, de asemenea, bine la petreceri;
Limonadele făcute în casă sunt, de asemenea, o alternativă bună. Ele ajută, în plus, la digestie;
Pot fi incluse și mocktail-uri (Virgin Mojitos…), reducând puțin cantitatea de zahăr găsită în rețete;
O altă opțiune: prepară sucuri de fructe spumante amestecând apă minerală cu sucuri de fructe. Avantajul acestei băuturi? Ea diluează cantitatea de zahăr prezentă în suc și aduce, de asemenea, o notă festivă;
În cele din urmă, alternative precum ciocolata caldă sau latte-ul auriu pot fi alternative reconfortante, cu condiția de a folosi condimente și nu prea multe siropuri dulci.