ACȚIUNE NAȚIONALĂ PENTRU VERIFICAREA TRANSPORTURILOR DE PERSOANE ÎN REGIM DE TAXI.

Photo of author

By Edward Ciolacu

Poliția Română desfășoară permanent activități pentru verificarea legalităţii transportului de persoane în regim de taxi.
În cadrul unei acțiuni desfășurate la nivel național, polițiștii au aplicat peste 1.400 de sancțiuni contravenționale, au reținut 21 de permise de conducere și au retras 47 de certificate de înmatriculare. Totodată, au fost depistați și 24 de conducători auto care efectuau în mod ilegal transport contra-cost de persoane.
La data de 20 decembrie a.c., Direcţia Rutieră a Poliției Române a organizat şi coordonat o acţiune de verificare a legalităţii transportului de persoane în regim de taxi și în regim de închiriere, în intervalele orare 06.30-10.30 și 16.00-20.00. La acţiune au participat 897 de poliţişti rutieri și 68 de reprezentanți ai Registrului Auto Român, Biroului Român de Metrologie Legală şi ai primăriilor locale. Astfel, echipele de control au verificat 4.381 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate, au aplicat 1.417 sancţiuni contravenţionale. Din totalul sancţiunilor, 370 au fost aplicate pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul de persoane în regim de taxi și în regim de închiriere și 1.017 pentru încălcarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice ( 6 pentru neacordarea priorității pietonilor, 5 pentru neacordarea priorității vehiculelor și 40 pentru nerespectarea regimului legal de viteză). Pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 21 permise de conducere, iar pentru defecţiuni tehnice sau dotări suplimentare nepermise de lege, au fost retrase 47 de certificate de înmatriculare. Totodată, în cadrul acţiunii polițiștii au identificat 24 de conducători de autoturisme ce efectuau în mod ilegal transport contra-cost de persoane. În 13 situații, în care s-a demonstrat repetabilitatea abaterii, s-a dispus imobilizarea autovehiculelor prin reținerea certificatelor de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare și conducătorii acestora au fost sancționați contravențional. Cele 11 persoane care au fost depistate pentru prima oară efectuând în mod ilegal transport contra-cost de persoane au fost informate cu privire la faptul că în situația în care vor mai fi depistate în trafic efectuând acest gen de transport vor fi sancționate contravențional și se va dispune suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului.

Exemple:

• Un bărbat, de 40 de ani, din Focşani, a fost depistat în timp ce efectua, în mod ilegal, transport contra-cost de persoane cu un autoturism, în județul Vrancea.
Persoana în cauză a fost sancționată contravențional şi s-a dispus imobilizarea vehiculului prin reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare.

• Un alt bărbat, de 59 de ani, a fost depistat de polițiști în timp ce efectua transport de persoane în regim taxi, în municipiul Ploiești.
În urma controlului, polițiștii au constatat că acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice (0.13 mg/l alcool pur în aerul expirat). Persoana în cauză a fost sancționată contravențional și s-a dispus reținerea permisului de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru o perioadă de 90 de zile.

• Un bărbat, din județul Neamț, a a fost depistat de polițiști în timp ce efectua transport de persoane în regim taxi, în municipiul Piatra Neamț.
În urma controlului, s-a constatat că inspecția tehnică periodică a autovehiculului era expirată din data de 4 iunie a.c.. Persoana în cauză a fost sancționată contravențional și s-a dispus retragerea certificatului de înmatriculare.

Acest gen de acţiuni vor fi organizate în mod sistematic, pentru asigurarea siguranţei pasagerilor şi menţinerea legalității în domeniu.