Acizi grași omega 3: care sunt avantajele oferite și unde îi putem găsi? Este necesar să consumăm o cantitate suficientă de acizi grași omega 3 de-a lungul întregii noastre vieți, încă din copilărie, până la o vârstă mai avansată. Într-adevăr, foarte multe studii au pus în lumină faptul că acizii grași poli-nesaturați sunt extrem de benficii pentru sănătate, mai ales pentru numeroase funcții ale organismului. Dar oare ce sunt acizii grași omega 3? Unde se pot regăsi aceștia? Și care sunt beenficiile lor? Vei găsi răspunsurile în acest articol.
Acizi grași omega 3 – ce sunt?
Omega 3 sunt acizi grași poli-nesaturați esențiali pentru buna funcționare a organismului. Grație descoperirii lor în anii 1970, acizii grași au fost foarte multă vreme clasați în categoria vitaminelor F. Doar de câțiva ani au fost asimilați în categoria acizilor grași. Trebuie să se consume în jur de 2-3 grame pe zi, o cantitate zilnică ușor superioară față de vitamine. Deoarece organismul nostru nu produce omega-3, trebuie să îi consumăm în mod regulat, fie în alimente, fie ca supliment alimentar. Există 3 tipuri de omega-3:
- Acidul alphalinoleic, numit și acid ALA, care se regăsește în principal, în uleiuri sau vegetale.
- Acidul eicosapentaenoic sau EPA este un acid care se regăsește în mare parte în pește sau în fructele de mare.
- DHA, este un acid care la fel ca și EPA se regăsește într- o cantitate destul de mare în pești.
Acizi grași omega 3 – care sunt principalele surse?
La fel ca și îm cazul glucidelor, al proteinelor, grăsimilor sau vitaminelor, hrana este principala sursă de omega -3. Din acest motiv, este posibil să găsim omega -3 în numeroase alimente din viața de zi cu zi.
-Pește: somon, ton, păstrăv, hamsie, hering, macrou, sardine, salmonide, limbă de mare, rață și merlan.
-Semințe de chia, in, nuci, nuci, camelină, semințe de rapiță și soia.
-Nuci: nuci, fistic, alune și migdale, pe care îți recomandăm să le consumi în mod regulat.
-Uleiul de rapiță, uleiul de nucă, uleiul de soia, uleiul de in și uleiurile extrase din floarea-soarelui, porumb și arahide, care se folosesc cel mai bine la gătit. La nevoie, acestea pot fi amestecate cu alte uleiuri pentru a le spori aroma.
-Legumele verzi, cum ar fi măcrișul, spanacul și salata verde, sunt, de asemenea, surse bune de omega-3.
Dar, dacă urmezi un regim alimentar strict și dacă te confrunți cu anumite carențe în omega 3, trebuie să știi că poți găsi capsule cu omega-3 pe bază de ulei de pește, fără zahăr, fără gluten, fără arome artificiale, dar și fără lactoză.
Acizi grași omega 3 – care sunt beneficiile oferite?
Acizii grași polinesaturați sunt grăsimi sănătoase cu numeroase beneficii pentru sănătate. Acizii EPA și DHA sunt esențiali pentru bun funcționare a creierului. Pot facilita și comunicarea între celulele cerebrale și permit lupta contra maladiei Alzheimer.
Acizii DHA sunt buni și pentru vedere și pot contribui la prevenirea anumitor probleme cu vederea. Dar pot menține în același timp și un nivel sănătos de colesterol. Acizii omega-3 se pot folosi și în caz de probleme cu articulațiile.