Sfaturi pentru a nu mai fi obosit după o masă

Photo of author

By Ramona Fustos

Ești în căutare de sfaturi pentru a nu mai fi obosit după o masă? Nu mai căuta, citește rândurile de mai jos.

Este ora 14. Te așezi din nou liniștit la birou, când deodată… pleoapele devin din ce în ce mai grele, foarte grele. Dorința de a te întinde undeva devine din ce în ce mai pregnantă. De ce? Este vorba despre starea de oboseală care apare după o masă. Dar, din fericire, există unele trucuri sau sfaturi la care poți apela pentru a-ți reveni după prânz sau chiar după o cină.

Sfaturi pentru a nu mai fi obosit după o masă – evită mesele prea copioase

Cu cât mănânci mai mult, cu atât digestia mai lungă și mai lentă. Și cu atât vei consuma mai multă energie. Și tocmai energia consumată este cea care ne epuizează. De aceea, preferăm mesele ușoare, care fac digestia mai scurtă, mai ușoară și, prin urmare, mai puțin obositoare.

Sfaturi pentru a nu mai fi obosit după o masă – spune Adio zahărului

Compoziția unei mese contează și ea foarte mult. Dacă mănânci o masă prea copioasă sau o masă prea bogată în zaharuri rapide, te vei confrunta cu o glicemie reacțională la o oră sau o oră jumătate după masă. Atunci când nivelul de zahăr crește prea repede, pancreasul încearcă să îl facă să scadă trimițând insulină. Iar producția de insulină este cea care poate provoca scăderea insulinei. Spune deci la revedere prăjiturii cu ciocolată sau tartele cu lămâie atunci când vrei să te menții în formă.

Privilegiază o masă echilibrată

Masa ideală? Un fel de mâncare alcătuit dintr-o treime de proteine, o treime de amidon și o treime de legume gătite. Dacă lași deoparte deserturile gastronomice, nu ezita să compensezi cu fructe de sezon. Zilnic, nu ar trebui să te zgârcești cu vitaminele C și B pentru a menține nivelul de energie. Și e bine și pentru siluetă!

Sfaturi pentru a nu mai fi obosit după o masă – mănâncă mai lent. Cu cât mesteci mai încet, cu atât organismul începe mai devreme procesul de digestie. Acest lucru înseamnă mai puțină muncă pentru stomac după masă. Dacă și după toate aceste sfaturi ești încă obosit, nutriționistul îți recomandă să fii mai atent la ceea ce mănânci atunci când te simți leneș. Uneori, există intoleranțe alimentare ascunse, adesea la gluten sau lactoză. Un lucru la care trebuie să fii atent deci.

Sfaturi pentru a nu mai fi obosit după o masă – bea o cafea bună pentru un plus de energie

Cel mai bine este să eviți să bei ceai imediat după masă, deoarece acesta blochează absorbția fierului. Dacă nu suferi de tahicardie sau de hipertensiune arterială, cafeaua este o modalitate excelentă de a stimula energia.

Poți face o siestă, dar una rapidă. Un pui de somn este foarte recomandat pentru recuperarea după o masă. Asta dacă îți  permiți luxul de a putea face unul, bineînțeles. Dar ai grijă, fă o pauză un micro-somn (între 10 și 30 de minute maxim) pentru a evita să intri într-o fază de somn profund. În caz contrar, trezirea va fi mai dificilă.

Poți apela și la yoga dinamică. Yoga vinyasa este un tp de yoga dinamică care va ajuta corpul să se trezască fără să îl bruscheze. Un sport car trebuie deci să fie practicat fără moderație.

Mizează și pe unii aliați naturali, cum ar fi mirodeniile pentru a facilia digestia, poți bea o infuzie de rozmarin pentru a ajuta ficatul sau una cu mentă pentru digestie.