Aceste obiceiuri alimentare au grijă de nervul vag și de sănătatea ta

Photo of author

By Ramona Fustos

În calitate de gardian al echilibrului nostru fizic și psihologic, nervul vag trebuie să fie bine hrănit pentru a funcționa optim. Însă anumite obiceiuri alimentare îl pot epuiza. Află cum să îl răsfeți prin alimentație și cum îți poți stimula sănătatea.

Te simți constant obosit, stresat sau avi probleme cu digerarea alimentelor? Nervul vag poate fi de vină. Nervul vag (sau nervul pneumogastric) inervează numeroase organe (inima, plămânii, tubul digestiv, ficatul etc.) către care transportă informațiile transmise de sistemul parasimpatic (care calmează organismul).

Nervul vag, un pacificator care controlează inflamația

Rolul său complex merge dincolo de cel de mediator: nervul vag (NV) joacă un rol în echilibrul fiziologic al organismului (homeostazia). Nervul vag nu este doar canalul care calmează activitatea sistemului nervos simpatic („acceleratorul” funcțiilor organismului)”. Acesta controlează sistemul de reparare și adaptare al organismului”. Nervul vag guvernează mecanismele de „viață lungă” ale organismului, care ne ajută să trăim mai mult timp în stare bună de sănătate.

Atunci când funcționează bine, el controlează în mod eficient „nivelul de inflamație generală din organism”. Astfel, ajută la „a rezista mai ușor bolilor infecțioase și bolilor cronice legate de această inflamație sistemică”.

Cum afectează alimentația modernă nervul vag

Problema este că unele afecțiuni cotidiene pun nervul vag la grea încercare. Așa este cazul stresului cronic. Acest agent perturbator epuizează nervul vag, determinându-l să își dubleze eforturile pentru a-și regla unda de șoc. Ceea ce uităm adesea este că această sursă de inflamație nu este doar mentală: anumite obiceiuri alimentare favorizează stresul oxidativ, care obosește nervul vag și accelerează procesul de îmbătrânire a organismului.

Care sunt obiceiurile alimentare care dăunează nervului vag?

Dacă ceea ce mâncăm influențează tonusul nervului nostru vag, nu rămâne decât să identificăm obiceiurile problematice care interferează cu mecanismul său armonios:

Consumul excesiv de omega-6

Omega-6 este un acid gras esențial care, la fel ca omega-3, nu poate fi fabricat de organism și trebuie să fie furnizat prin alimentație. Cu toate acestea, în exces, această lipidă devine inflamatorie. Unde se ascunde cel mai mult în alimentație?

-în uleiurile vegetale (floarea-soarelui, nucă, arahide, rapiță, soia)

-în alimentele grase prelucrate și ultraprocesate (chipsuri, biscuiți, brânză, unt etc.).

Consumul excesiv de zahăr

O alimentație prea bogată în zaharuri rapide (zahăr alb, rafinat, prezent în produsele de patiserie, în prăjituri și în produsele alimentare industriale) stimulează sistemul simpatic. Nervul vag trebuie să lucreze din greu pentru a calma organismul. „Atunci când organismul primește un aport masiv de zaharuri rapide, reacția sa este comparabilă cu o descărcare de adrenalină”.

Ce obiceiuri alimentare aduc beneficii nervului vag?

Ajustările dietetice simple ajută la susținerea pozitivă a activității nervului vag și la restabilirea echilibrului organismului.

Alege grăsimile potrivite: reduc omega-6 și consumă suficient omega-3 Aceasta înseamnă în practică:

Limitarea uleiurilor vegetale bogate în omega-6 (nu mai mult de 2 linguri pe zi), reducerea consumului de alimente bogate în omega-6 (nu mai mult de 6 g pe zi) și asigurarea unui consum suficient de omega-3 (aproximativ 2 g pe zi).

-Înlocuiește uleiul de arahide pentru gătit cu ulei de măsline.

– Limitează consumul de chipsuri la o dată pe săptămână, de exemplu.

Furnizează organismului mineralele potrivite

Se recomandă în special să obții suficient potasiu. Acest mineral, care este esențial pentru funcționarea celulelor, a mușchilor și a nervilor, lipsește adesea din alimentația noastră, provocând stres organismului. Impactul benefic al potasiului asupra sănătății este recunoscut în reducerea riscului de osteoporoză, calculi renali și hipertensiune arterială.

Preferă alimentele cu IG scăzut

Consumul mai puțin de zaharuri rapide și favorizarea alimentelor cu un indice glicemic scăzut (a căror energie se răspândește mai lent în organism) limitează vârfurile glicemice (creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge). Nivelul ridicat de zahăr din sânge reduce activitatea pozitivă a nervului vag. Așadar, evităm și gustările, care mențin nivelul ridicat al glicemiei.