6 obiceiuri care îți transformă casa într-un cuib de microbi

Photo of author

By Ramona Fustos

Este o luptă constantă… în ciuda tuturor eforturilor de curățare și întreținere, în ciuda unei rutine de curățenie eficiente, praful și murdăria par să își facă loc în casele noastre în fiecare zi. Instinctiv, aspirăm, ștergem praful și îndepărtăm urmele inestetice de degete de pe geamuri. Aceste lucruri mărunte ne liniștesc că avem grijă de casa noastră. În realitate, unele din obiceiurile noastre, cele pe care le facem în mod inconștient, ne transformă casa într-un cuib de microbi.

1.Îți faci patul dimineața

Încă din copilărie suntem învățați următorul lucru: trebuie să ne facem patul imediat ce ne trezim. Dar, conform specialiștilor, acest obicei contribuie de fapt la o igienă precară a patului. Explicația specialiștilor este următoarea: acarienii, ploșnițele de pat și chiar ciupercile microscopice proliferează în contact cu căldura și umezeala. Închizându-i sub plapumă atunci când te trezești, într-un mediu la temperatura corpului, cu reziduuri de transpirație și piele moartă, le oferim ceva cu care să se hrănească și să se dezvolte mai bine. Pentru a opri proliferarea, este suficient să lași patul desfăcut și să aerisești dormitorul minim 20-30 de minute.

2. Nu te descalți când intri în casă

Nu întâmplător, această practică a fost adoptată în Asia, Scandinavia și Germania. Fie în semn de respect, fie pur și simplu din motive de igienă, descălțatul înainte de a intra într-o casă este un obicei pe care trebuie să îl adopți. De-a lungul zilei, pe tălpile noastre se acumulează bacterii, praf și mizerie, care se vor răspândi apoi în toată casa noastră. Singura modalitate de a rupe acest cerc vicios este de a te descălța în momentul în care intri în casă.

3. Îți așezi geanta pe diferite suprafețe din casă

Gențile noastre ne însoțesc peste tot unde mergem. În mijloacele de transport, la birou sau într-un restaurant, bacteriile se acumulează. Acestea pot rămâne sau nu, în funcție de gradul de umezeală, tipul de bacterii, de mediu, etc. Inutil să mai spunem că acest lucru este valabil și în cazul valizelor.

4. Nu îți schimbi perna pe care dormi ani la rând

Oricât de terifiant ți s-ar părea această afirmație, o pernă nu ar trebui să fie ținută mai mult de doi ani. După doi ani, devine infestată cu acarieni și cu excrementele lor. Acest lucru nu este deloc sănătos și pot apărea alergii.

5.Tragi apa la toaletă cu capacul ridicat

Un alt obicei la care trebuie să renunți este acela de a închide capacul toaletei după fiecare utilizare. O neglijență mică cu consecințe majore, conform specialiștilor: inhalăm bacterii fecale care se vor dispersa în aer, în special pe periuțele de dinți.

6. Obiceiuri proaste de spălare

Conform specialiștilor, mulți dintre noi optează pentru programe greșite în cazul mașinilor de spălat atunci când vine vorba de spălare.  Medicii recomandă spălatul hainelor la 40°C sau 60°C: „Temperatura este cea a apei, nu cea a lenjeriei. Sub această temperatură, microbii prezenți nu sunt uciși”. În ceea ce privește frecvența, „atunci când ai o bună igienă personală, a-ți spăla așternuturile o dată la două săptămâni este deja foarte bine”, subliniază specialiștii.