3 băuturi de consumat la micul dejun pentru un ficat sănătos

Photo of author

By Ramona Fustos

Cauți băuturi pentru un ficat sănătos? Ficatul este ca și un mecanism de filtrare pentru corp. Este cel care ajută organismul să se detoxifice în fiecare zi. Pentru a-l ajuta sau stimula, este foarte important să alegi o alimentație adaptată. Dar, și cele mai sănătoase sau mai potrivite băuturi.

Ficatul este un organ vital, dar foarte multe persoane încă nu știu sau ignoră rolurile sale vitale. Și totuși, are multiple utilități: este mai ales sistemul de filtrare al corpului uman. Ajută astfel sângele să se debaraseze de substanțele toxice pe care le conține, dar joacă un rol important și atunci când vine vorba despre digestie. Mai ales producând bilă.

A avea grijă de ficatul tău înseamnă să te protejezi de tot felul de boli care pot fi foarte periculoase pe termen lung. Pentru a face acest lucru, nu este nevoie să optezi pentru celebrele cure cu produse detoxifiere care nu fac prea mult bine: este mai bine să optezi pentru băuturi care întăresc funcția ficatului.

Beneficiile ceaiului verde pentru ficat

Pe celebra platformă Tik Tok, celebrul gastro-enterolog Joseph Salhab recomandă mai multe băuturi pentru micul dejun, pentru a ameliora sănătatea ficatului, și deci și starea de sănătate în general. Și prima este fără nicio surpriză, ceaiul verde. Grație bogăției sale în antioxidanți, dar și în flavonoide, această băutură a fost validată de mai multe studii științifice, care subliniază faptul că ceaiul verde este foarte benefic pentru sănătatea ficatului mai ales în caz de steatoză hepatică.

Beneficiile ceaiului matcha pentru ficat

Dacă ești în căutarea unei băuturi foarte eficiente, dar care îți dă și energie, la fel ca și o ceașcă de cafea, trebuie să apelezi la ceaiul matcha. Este o excelentă alternativă atunci când vrei să ai grijă de sănătatea hepatică.

Matcha este foarte asemănător cu ceaiul verde, dar este foarte concentrat, deoarece este făcut dintr-un tip diferit de ceai verde care poate conține mai mulți antioxidanți decât preparatul standard de ceai verde.

Beneficiile sucurilor smoothie pentru ficat

Pentru micul dejun sunt foarte benefice și sucurile smoothie, pe bază de fructe și legume. Nu folosi însă prea multe fructe, pentru a nu obține o băutură prea dulce. Poți miza în schimb pe legumele cu frunze verzi.

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza kale, spanacul, broccoli și chiar anumite fructe, cum ar fi fructele de pădure, pot conține, de asemenea, tone de antioxidanți. Mai ales că acestea nu conțin cofeină.

Pentru ficatul meu, pot consuma suc de fructe?

Nu prea mult. Chiar și preparat în casă, un pahar de 200 ml de suc de fructe conține la fel de mult zahăr ca un pahar de băutură răcoritoare (4 bucăți) și nu conține fibre care să încetinească asimilarea acestuia. Iar zahărul din fructe este fructoza, care, în exces, este transferată din intestin în ficat… care nu are altă modalitate de a o gestiona decât prin transformarea ei în grăsime. Prea mult suc de fructe favorizează acumularea de grăsime în ficat și boala ficatului gras.

Instrucțiuni de utilizare

Un pahar de suc de fructe din când în când, da, dar cu siguranță nu la fiecare mic dejun. Pentru vitamine, este mai bine să bei fructe întregi, ale căror fibre hrănesc bacteriile din microbiota care protejează ficatul, sau suc de legume, care nu mai are fibre, dar nici fructoză.