Horia Constantinescu, de la ANPC C-ta, impreuna cu adjuncta Ecaterina Scanteie, “experta” Ciorbaru Daniela si altii, pierd timp pretios inventariind(!!!) aurul Casei de Amanet Garant, in loc sa se ocupe de protectia consumatorului roman care este desconsiderat, inselat, abuzat si batjocorit la tot pasul.
In ultima vreme ANPC a ajustat legea care ii obliga sa marcheze obiectele din aur second-hand ale caselor de amanet, solicitand acestora sa aduca la marcat maxim de 20 obiecte pe saptamana.
Aceste tertipuri abuzive ale ANPC legate de marcarea obiectele second-hand ale caselor de amanet fac obiectul multor articole de presa, a unui dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel C-ta, precum si a unor procese civile in derulare.
Ele dateaza de cand la conducerea ANPC – Bucuresti a fost numit sef al directiei de metale pretioase, ,,experimentatul” in varsta de 24 de ani, Constantinescu Lucian, fiul lui Constantinescu Marin, un comerciant de bijutierii din aur aduse din import. Dupa cum spun “gurile rele”, acesta a fost pus director in urma unui ,,loby” facut de comerciantii de bijuterii noi, care se simt amenintati de pretul mai mic al aurului second-hand, principalul beneficiar al acestor tertipuri ilegale fiind chiar el si familia lui.
Articole pe aceste teme:
Anchetă penală la ANPC. Cine face jocurile în famiglia aurului
Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor, prinsă în Conspirația AURULUI
SURSE Dezvăluire-bombă din interiorul ANPC! ‘Lupul paznic la oi’ – Ce vânzări ilegale s-ar face
Casa de amanet Garant a cerut ca ANPC – C-ta sa respecte legea si sa-i marcheze obiectele din aur second-hand, marcare care poate fi facuta doar de catre ANPC si fara de care obiectele nu pot fi vandute legal.
Deoarece solicitarile verbale adresate ANPC – C-ta de a respecta legea si a marca bijuteriile second-hand nu au dat rezultate, Garant a amenintat cu proteste si cu chemarea televiziunilor.
Aceasta atitudine ”obraznica” a Grupului Garant, are loc in conditiile in care, cu exceptia firmei Carla Gold Corp., celelalte case de amanet “stau cu capul plecat”.
Asa ca, Horia Constantinescu si echipa fac ce stiu mai bine, si anume pornesc in misiune de razbunare, cu intentia de ai pune cu “botul pe labe“ pe “tupeistii” de la Garant, considerand, la fel ca si altii inaintea lui, ca nu exista casa de amanet fara ,,hiba”.
Asa ca, pe data de 14 Februarie 2020, la trei zile de la amenintarea cu protestele si cu chemarea televiziunilor, directorul ANPC – C-ta, Horia Constantinescu, impreuna cu subalternii si cativa comisari de la politia economica C-ta vin in control la Casa de Amanet Garant.
In acest control, Horia Constantinescu s-a intrecut pe sine insusi, intr-un amestec de ranchiuna, aroganta, abuz si incompetenta, al carui rezultat a fost un mare fassss.
El se vrea a fi un un “macho bad boy” scolit – vezi interviul biografic romantat facut de info sud-est, insa faptele il tradeaza ca fiind de fapt un suferind de “sindromul micutului d-zeu cu cosuri pe fata”, specific multor functionari publici cu drept de control si decizie, respectiv: arogant, obraznic, agresiv, razbunator si cu dispret fata de lege.
Iata faptele:
- S-a comportat ca de obicei agresiv si arogant.
- Nu au prezentat ordin de serviciu, cum cere legea, iar dupa mimica fetelor surprinse de camera de filmat, nici nu au habar de procedurile de control impuse de lege. Extras din PROCEDURA CADRU PRIVIND ACTIVITATEA DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL
- Pct 4.4.1. Lit b. „oficialitatea – executarea actiunilor de control se desfasoara de catre personalul imputernicit in temeiul legitimației ܈si ordinului de serviciu;„
- 4.3.1 Controalele operative, … se executa in baza ordinului de serviciu…
- S-a opus (fara succes, insa), prezentei presei care a filmat, fara sa poata preciza legea care interzice acest lucru, amenintand cu chemarea jandarmilor si cu suspendarea activitatii. Conform legii, suspendarea activitatii se face doar cand viata consumatorului e pusa in pericol. Extras Ordonanța nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor:
„Ordonanța nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor
Art. 55. -Pentru limitarea prejudicierii consumatorilor, agentul constatator poate dispune următoarele măsuri:2. oprirea temporară a prestării serviciilor, importului, fabricației, comercializării produselor sau a utilizării acestora la prestarea serviciilor, până la remedierea deficiențelor, în cazul în care:
d) se prestează servicii care pot pune în pericol viața, sănătatea, securitatea sau interesele economice ale consumatorilor;”
- Motivatia oficiala servita verbal de catre Horia Constantinescu a fost aceea ca exista ”suspiciunea rezonabila” ca bijuteriile din aur second-hand aduse la marcat de firma Garant provin din import, deoarece sunt prea multe si arata prea bine pentru a fi second-hand, ca exista o plangere in acest sens a celor care comercializeaza bijuterii noi.
Motivatia servita este necredibila deoarece ANPC stie foarte bine ca sunt scoase la vanzare doar obiectele second-hand fara defecte, care inainte de a fi vandute se cosmetizeaza, asta insemnand lustruit cu pasta abraziva, spalat, rodinat, etc.
Mentionam ca Garant vinde si bijuterii din import, insa acelea sunt achizitionate gata marcate de la importatori.
Dupa ce au verificat tot ce tine strict de ,,protectia consumatorului” – marcaje, contracte, registre de evidenta a operatiunilor cu metale pretioase, corespondenta cod bijuterii, …etc, si n-au gasit nereguli, au trecut si la aspecte care nu au legatura cu protectia consumatorului respectiv inventarierea aurului, in speranta ca vor avea mai mult succes.
Din pacate pentru ei, dupa 7 ore de control in care au fost implicate 6 persoane, inventarul a iesit bine.
In continuare, luam un interviu d-nei Popa Violeta, compartimentul marketing:
Jurnal365.ro: Ati solicitat ANPC – C-ta sa va marcheze bijuteriile second-hand. Cu cine anume ati discutat? Ce raspuns ati primit?
P.V.: Am discutat cu d-na Ciorbaru Daniela, cea care marcheaza obiectele din aur. Aceasta, cand i-am comunicat ca vrem sa ducem zilnic la marcat bijuterii second-hand, si ca daca nu ni le marcheaza venim cu televiziunile, s-a crizat.
Mi-a spus ca am o atitudine si un ton specific Garantului, ca de unde avem atat de multe bijuterii second-hand in conditiile in care celelalte case de amanet duc maxim 10 obiecte pe luna.
I-am spus ca avem 9 puncte de lucru, etc. A luat telefonul si a inceput sa vorbeasca foarte nervoasa, cu sefii probabil. Cred ca in urma acestei discutii s-a decis efectuarea unui control pentru a “ne disciplina”.
Jurnal365.ro: Va multumesc pentru timpul acordat.
Luam un interviu dnei Dula Diana – Consilier juridic al Grupului GARANT:
Jurnal365.ro: De ce ati decis sa amenintati ANPC C-ta cu chemarea televiziunilor si cu proteste?
D.D.: Am incercat in mai multe randuri fara amenintari si am fost refuzati. Am solicitat un refuz in scris, insa s-au eschivat. Am stat cu vitrinele goale luni de zile. Clientii intrebau de aur second-hand. Am fost nevoiti sa topim aurul si sa-l vindem ca materie prima suferind prejudicii materiale mari. Si bugetul de stat a fost prejudiciat de TVA si impozit pe profit.
Cunosc mai de mult punctul de vedere al “expertei” pe linie de metale pretioase – Ciorbaru Daniela care se plange ca e singura si nu reuseste sa tina pasul cu solicitarile comerciantilor din domeniu.
Jurnal365.ro: De ce ati zambit cand ati spus cuvantul experta?
D.D.: In cadrul dosarului legat de furtul celor 15 kg de aur care apartineau Garant, (POLITISTI DE LA „ECONOMIC” AU FURAT AURUL UNEI CASE DE AMANET IAR PROCURORII SE PREFAC CA-I ANCHETEAZA) d-na “experta” Ciorbaru Daniela a acceptat preluare in trezoreie a unor obiecte din metal comun (gablonzuri) ca fiind aur. Cand a fost intrebata cum e posibil ca o mare „experta” ca ea sa faca asemenea greseli a dat vina pe cantitatea mare de obiecte pe care le-a verificat. A mai spus si ca legea ii permite sa greseasca intr-un anume procent!!
Ce s-ar intampla daca noi am gresi si am expune la vanzare gablonzuri ca fiind aur?
Cred ca ne-am alege urgent cu un dosar penal.
Ei daca gresesc, nu raspund, legea nu are dinti pentru ei. Noi raspundem si daca nu gresim.
Deasemenea a mai comis niste incalcari ale legii, prin care i-a favorizat pe politistii hoti.
Oricum, faptul ca ANPC marcheaza obiecte din aur e o mare anomalie. Ce treaba are protectia consumatorului cu marcarea, cu autorizarea operatiunilor cu metale pretiose, etc, ..sa preia atunci si imprimarea timbrelor pentru tutun si alcool, etc.
Jurnal365.ro: Cum s-a finalizat controlul?
D.D.: Cu toate ca nu au gasit nici o incalcare a legii, dupa doua zile de reflectie si consultari, au inventat niste cerinte care nu sunt prevazute de lege, respectiv descrierea foarte detaliata a obiectelor primite in amanet indicand chiar un paragraf de lege, care insa nu are nicio legatura cu solicitarea lor:
Art. 20 – OG 21/1992 Extras: (4) Vânzătorii și prestatorii de servicii trebuie să informeze consumatorii despre prețul final al produsului sau despre tariful serviciului prestat, pe care îl suportă consumatorul, care să cuprindă toate costurile, inclusiv taxa pe valoarea adăugată și toate costurile suplimentare, și să le ofere acestora toate informațiile și documentele tehnice, după caz, care trebuie să însoțească produsul sau serviciul.”
Asta, ca sa poata sa ne sanctioneze macar cu avertisment.
Bineinteles ca vom contesta toate aceste masuri si instanta ne va da castig de cauza. Apoi vom solicita ca cheltuielile de judecata sa fie platite de catre cei responsabili, nu din banii contribuabililor.
Jurnal365.ro: Cum ar trebui sa fie un functionar public cu drept de control, ca sa nu i se poata reprosa nimic?
D.D.: Ar trebui sa fie un exemplu. Politicos, fara patima, fara abuzuri, fara aroganta, sa cunoasca si sa aplice legea corect, sa te indrume daca gresesti, sa te sanctioneze conform legii daca persisti in greseala si atunci nu vei avea ce sa-i reprosezi, ba chiar il vei respecta.
Jurnal365.ro: Va multumesc pentru timpul acordat.
Jurnal365.ro a incercat sa ia legatura cu Horia Constantinescu pentru un punct de vedere, insa nu am reusit deoarece intre timp am aflat ca s-a autosuspendat din functia de director ANPC, dorind sa candideze la functia de primar.
Raman insa urmatoarele intrebari pentru el si adjuncta Ecaterina Scanteie:
- De ce nu au prezentat ordin de serviciu?
- De ce Horia Constantinescu s-a opus filmarii?
- De ce a amenintat cu suspendarea activitatii?
- De ce inventeaza prevederi legale?
- ,,Experta” Ciorbaru Daniela a confundat tinichelele cu aur. Daca agentul economic ar avea expuse gablonzuri la vitrina ca fiind aur ce ar face ANPC-ul?
- ,,Experta” Ciorbaru Daniela a incalcat legea, dand vina pe volumul mare de lucru. Daca agentul economic ar proceda asa, ce masuri ar lua ANPC-ul?
Protest al casei de amanet Garant la adresa ANAF si a Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta