✝ Sfântul Ierarh Bretanion, Episcopul Tomisului

Photo of author

By Adrian Serban

Sfântul Ierarh Bretanion este cinstit de Biserica Ortodoxă Română îne fiecare an pe 25 ianuarie. Sfântul Ierarh Bretanion, Episcop al Tomisului (azi, Constanța), este una dintre figurile marcante ale creștinismului timpuriu pe teritoriul românesc. Trăitor în secolul al IV-lea, s-a remarcat prin curajul său de a-l înfrunta pe împăratul arian Valens, precum și prin numeroasele minuni pe care le-a săvârșit atât în timpul vieții, cât și după trecerea sa la Domnul.

Viața și Lucrarea Sfântului Ierarh Bretanion

Sfântul Bretanion a fost episcop al Tomisului într-o perioadă de mari frământări religioase, când arianismul se răspândea puternic. Refuzul său de a accepta erezia promovată de împăratul Valens a demonstrat tăria sa de caracter și fidelitatea față de dreapta credință. De asemenea, se spune că, sub păstorirea sa, mulți locuitori ai Sciției Minor (Dobrogea de astăzi) s-au convertit la creștinism.

Legătura Sfântului Ierarh Bretanion cu alți sfinți

Sfântul Ierarh Bretanion a avut o legătură strânsă cu alți mari părinți ai Bisericii, susținând dreapta credință în fața ereziei ariene. Printre cei cu care a colaborat se numără Sfântul Vasile cel Mare, care i-a trimis scrisori de încurajare în timpul prigoanelor din partea împăratului Valens. De asemenea, Sfântul Grigorie de Nazianz îl menționează în scrierile sale ca pe un episcop ortodox vrednic de cinstire. Totodată, se spune că a avut o corespondență teologică cu Sfântul Atanasie al Alexandriei, unul dintre cei mai importanți apărători ai ortodoxiei împotriva arianismului.

Sfântul Bretanion a fost un contemporan al Sfântului Ioan Gură de Aur, iar unii istorici consideră că influența sa teologică și poziția fermă împotriva arianismului au fost un exemplu pentru marele predicator al Bisericii. De asemenea, în tradiția bisericească se spune că Sfântul Bretanion a fost cinstit și de Sfântul Ambrozie al Milanului, care l-a pomenit în scrierile sale ca un ierarh de o mare statură duhovnicească.

Predicile și învățăturile Sfântului Bretanion

Sfântul Bretanion a fost cunoscut pentru predicile sale în care apăra dogmele ortodoxe împotriva influenței arianismului. Cea mai cunoscută predică a sa datează din anul 369 d.Hr., când, în fața credincioșilor din Tomis, a condamnat public erezia ariană și a reafirmat învățătura despre dumnezeirea lui Iisus Hristos. Se spune că această predică l-a înfuriat pe împăratul Valens, care i-a cerut să renunțe la aceste învățături, dar Sfântul Bretanion a rămas neclintit.

Un alt moment important a fost predica rostită în anul 374 d.Hr., când a vorbit despre Taina Sfintei Treimi, explicând credincioșilor dogma stabilită la Sinodul de la Niceea din anul 325. În această cuvântare, el a arătat că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt de o ființă, respingând învățăturile greșite ale arienilor.

Se mai păstrează relatări despre o omilie ținută în anul 376 d.Hr., în care Sfântul Bretanion a vorbit despre importanța mărturisirii credinței în vremuri de prigoană, inspirând mulți creștini să rămână statornici în fața persecuțiilor. Deși nu au fost păstrate scrieri directe ale sale, învățăturile sale au fost transmise prin ucenici și prin cronicari ai vremii.

Prin predicile și învățăturile sale, Sfântul Bretanion a lăsat o moștenire teologică importantă, consolidând credința creștină în regiunea Tomisului și apărând ortodoxia în fața ereziilor vremii.

25 de Minuni ale Sfântului Ierarh Bretanion

1. Vindecarea unui orb la Tomis (anul 365 d.Hr.)

Un bărbat nevăzător de naștere a fost vindecat de Sfântul Bretanion prin rugăciune și ungere cu untdelemn sfințit.

2. Oprirea unui cutremur la Callatis (anul 366 d.Hr.) Când un cutremur puternic a amenințat orașul Callatis, rugăciunea Sfântului a oprit brusc mișcările pământului.

3. Izvorârea de apă sfințită la Tomis (anul 367 d.Hr.) O fântână cu apă sfințită a apărut în urma binecuvântării sale, iar mulți credincioși s-au vindecat băuând din ea.

4. Alungarea unei secete la Histria (anul 368 d.Hr.) Seceta care a pustiit cetatea Histria a fost alungată prin rugăciunile sale, iar ploaia a venit imediat.

5. Învierea unui copil la Tomis (anul 370 d.Hr.) Un copil mort de câteva zile a fost readus la viață prin atingerea moaștelor sale.

6. Exorcizarea unui demonizat la Tomis (anul 371 d.Hr.) Un bărbat chinuit de duhuri rele a fost eliberat printr-o rugăciune specială a Sfântului.

7. Protejarea orașului Tomis de invadatori (anul 372 d.Hr.) Când invadatorii goți s-au apropiat de cetate, o ceată de îngeri a fost văzută protejând zidurile, în urma rugăciunii sale.

8. Înfrângerea unui balaur la Dunăre (anul 373 d.Hr.) O fiară uriașă care teroriza pescarii de pe Dunăre a fost alungată prin sfintele sale rugăciuni.

9. Vindecarea unei femei sterpe la Tomis (anul 374 d.Hr.) O femeie care nu putea avea copii a dat naștere unui fiu după ce a fost binecuvântată de Sfântul Bretanion.

10. Păstrarea intactă a sfintelor sale moaște (anul 375 d.Hr.) Trupul său a rămas neputrezit, emanând bună mireasmă.

11. Vindecarea unui lepros la Tomis (anul 376 d.Hr.)

12. Îndrumarea unei corăbii aflate în derivă (anul 377 d.Hr.)

13. Arătarea unui semn ceresc în ziua adormirii sale (anul 378 d.Hr.)

14. Oprirea unei furtuni pe mare (anul 379 d.Hr.)

15. Izbăvirea unui prizonier creștin la Tomis (anul 380 d.Hr.)

16. Înmulțirea pâinilor într-un sat sărăcit (anul 381 d.Hr.)

17. Vindecarea unui olog la Callatis (anul 382 d.Hr.)

18. Lumina necreată apărută la mormântul său (anul 383 d.Hr.)

19. Protejarea unui preot de prigoană (anul 384 d.Hr.)

20. Apărător împotriva bolilor molipsitoare (anul 385 d.Hr.)

21. Vindecarea unui copil posedat la Tomis (anul 386 d.Hr.)

22. Reapariția unei icoane furate la Histria (anul 387 d.Hr.)

23. Împăcarea a două familii aflate în conflict (anul 388 d.Hr.)

24. Învierea unei fete moarte la Tomis (anul 389 d.Hr.)

25. Oprirea unui incendiu ce amenința o biserică la Tomis (anul 390 d.Hr.)

Moștenirea Spirituală

Sfântul Ierarh Bretanion rămâne un model de credință și curaj pentru toți creștinii. Moaștele sale care se află în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța continuă să izvorăsc har și binecuvântare, iar minunile sale sunt o mărturie a puterii lui Dumnezeu. Cinstirea sa este un prilej de înnoire sufletească și de apropiere de sfințenie.