Țelina: șapte beneficii pentru sănătate

Photo of author

By Ramona Fustos

Țelina, chiar dacă este o legumă greu de apreciat, este plină de beneficii pentru sănătate. Este săracă în calorii și bogată în vitamine, magneziu și potasiu. Acest aliment este un partener indispensabil în dieta ta zilnică. Iată șapte beneficii.

Țelina este plină de nutrienți esențiali pentru o stare de sănătate bună. Gustul său puternic nu o face însă foarte populară. Cu toate acestea, este plină de beneficii. În special, stimulează sistemul imunitar și se crede că ajută la prevenirea cancerului de prostată. De la aperitive la deserturi, poate fi consumată într-o multitudine de moduri.

Originile sale se află în mlaștinile sărate din bazinul mediteranean. În Evul Mediu, era folosită ca analgezic împotriva durerilor articulare și pentru a facilita digestia. Abia în secolul al XVII-lea a fost folosită în bucătărie ca legumă. Botaniștii din acea vreme au efectuat cercetări asupra acestei legume. Aceștia au venit cu ideea de a îngropa planta pentru a o albii și a-i îndulci gustul. Țelina rădăcină avea să apară ani mai târziu, datorită muncii acestor profesioniști ai plantelor. Foarte săracă în calorii, țelina este o plantă care împarte oamenii în două tabere. În timp ce unii o adoră, alții nu-i suportă gustul puternic. Cu toate acestea, numeroasele sale beneficii ar putea pune pe toată lumea de acord.

Beneficii: care sunt virtuțile țelinei?

Țelina nu are doar prieteni. Gustul său puternic nu este pe placul papilelor gustative ale tuturor. Dar toate beneficiile sale o fac un aliat interesant pentru sănătatea ta. Bogată în fibre, această legumă poate fi consumată într-o varietate de moduri. Frunzele pot fi consumate atât crude, cât și gătite. Se potrivește foarte bine într-un smoothie de dimineață, într-o salată sau într-o supă. În ceea ce privește semințele, acestea sunt adesea folosite pentru a face uleiuri esențiale. Pentru a profita la maximum de țelină, ideal ar fi să alternezi consumul de țelină gătită cu cel de țelină crudă. De fapt, anumiți compuși antioxidanți care sunt deosebit de sensibili la căldură dispar odată cu gătitul, mai ales dacă acesta este fierbinte și îndelungat.

Scăderea tensiunii arteriale

Un studiu publicat în Journal of Chiropractic Medicine relevă faptul că folosirea țelinei reduce tensiunea arterială la persoanele în vârstă. De asemenea, aceasta este de mult timp lăudată în medicina chineză.

Proprietăți antioxidante

Despre acest aliment se spune că are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Un articol din revista edvidence based complementary and alternative medicine a dezvăluit că țelina elimină radicalii liberi.

Prevenirea cancerului

Se crede că anumiți compuși din această legumă limitează proliferarea celulelor canceroase. Un studiu publicat în Journal of Cancer Prevention indică faptul că proprietățile anticancerigene ale unui component al țelinei reglează răspunsurile la stresul oxidativ.

Eliminarea grăsimilor

Acest aliment este bogat în enzime care ajută digestia să funcționeze corect și să elimine grăsimile. Un studiu publicat în Food and Function a arătat că sucul fermentat de țelină previne formarea grăsimilor și creșterea în greutate.

Îmbunătățirea somnului

Mineralele conținute în țelină, inclusiv magneziul și calciul, relaxează mușchii și îmbunătățesc calitatea somnului.

Stimulează imunitatea

Se știe că îmbunătățește imunitatea, în special datorită prezenței vitaminelor și a zincului.

Protejează vederea

O tulpină de țelină asigură necesarul zilnic de vitamina A. Prezentă în special în retină, această vitamină joacă un rol esențial în vedere.