Tehnologia Bluetooth și efectele acesteia asupra corpului uman

Photo of author

By Daniel Negrescu

Tehnologia Bluetooth a fost creată în 1994, „Bluetooth” este o traducere în engleză a cuvântului scandinav Blåtand/Blåtann, cum era supranumit regele viking Harald I al Danemarcei din sec. al X-lea. Harald I a unit Norvegia și Danemarca; el era renumit ca fiind foarte comunicativ și se pricepea să îi facă pe oameni să comunice între ei. În română bluetooth s-ar traduce „dinte albastru”.

Specificația Bluetooth a fost formulată pentru prima dată de Sven Mattisson și Jaap Haartsen, muncitori în orașul Lund, Suedia, la divizia de telefonie mobilă a companiei Ericsson. La 20 mai 1998 a fost fondată gruparea Bluetooth Special Interest Group (SIG), care azi are rolul de a vinde firmelor tehnologia Bluetooth și de a urmări evoluția acestei tehnologii.

Printr-o rețea Bluetooth se poate face schimb de informații între diverse aparate precum telefoane mobile, laptop-uri, calculatoare personale, imprimante, camere foto și video digitale sau console video printr-o unde radio criptate (sigure) și de rază mică, desigur numai dacă aparatele respective sunt înzestrate și cu Bluetooth.

Aparatele care dispun de Bluetooth comunică între ele atunci când se află în aceeași rază de acțiune. Ele folosesc un sistem de comunicații radio, așa că nu este nevoie să fie poziționate față în față pentru a transmite; dacă transmisia este suficient de puternică, ele pot fi chiar și în camere diferite.

Aspectul cel mai important vis-a-vis de efectele asupra corpului uman este clasa componentei Bluetooth, a nu se confunda cu versiunea componentei Bluetooth. Ca sa fie cât mai clar, versiunea Bluetooth ne arata generația tehnologică din care provine componenta, versiunile sunt exprimate în cifre în ordine crescătoare, cu cât este mai recentă versiunea componentei, cu atat transferul de date prin unde este mai mare, exemplu: Versiunea Bluetooth 1.2 ne oferă o viteză a datelor de 1Mbit/sec., Versiunea Bluetooth 2.0 + EDR ne oferă o viteză a datelor de 3Mbit/sec., Versiunea Bluetooth 3.0 + HS ne oferă o viteză a datelor de 24Mbit/sec. si Versiunea Bluetooth 4.0 ne oferă o viteză a datelor de 24Mbit/sec. Clasa componentei Bluetooth exprimă intensitatea undelor și aria de acoperire, Clasa 1 are cea mai mare rază de acoperire, pana la 100m si cea mai mare intensitate a undelor, Clasa 2 are o acoperire de până la 10m , Clasa 3 are o acoperire de până la 1m și Clasa 4 are o acoperire de până la 50cm. Cu cât raza de acoperire este mai mica cu atât intensitatea undelor este mai scăzută și implicit ne afectează mai putin sănătatea.

Oamenii de știință par destul de confuzi în aceasta problema, poate și din cauza că există o mare cantitate de finanțare și manipulare a științei, în scopul de a publica studii care arată rezultate favorabile. Industria de telefonie mobila este gata să cheltuiască o sumă considerabilă de bani pentru a-și proteja interesele. Diverse studii de caz (American Cancer Society 2008, Martinez & Burdalow 2009) consideră că atunci când folosim căști Bluetooth împreună cu telefoanele mobile scade nivelul general de expunere SAR (Specific Absorption Rate, Rata de Absorbtie) in zona capului. Totodata alte studii arată o diversitate de pericole din aceste expuneri. Un studiu a constatat ca bărbații care țin telefonul mobil într-un buzunar de la pantaloni în timpul unei convorbiri telefonice și au conectate căștile prin Bluetooth, se pot confrunta cu probleme de fertilitate. Frecvența înaltă a câmpurilor electromagnetice poate duce la o creștere semnificativă a tensiunii arteriale și afectează procesele biologice în organism la fel ca telefoanele mobile. Doar două ore de expunere la câmpuri electromagnetice de înaltă frecvență de la un telefon mobil sau setul cu cască Bluetooth poate provoca deteriorarea ireparabila a ADN-ului.

În concluzie: Până se vor efectua studii reale asupra efectelor tehnologiei Bluetooth vis-a-vis de sănătatea noastră, va recomandam sa analizați cu atenție ce cumpărați și sa mențineți Clasa Bluetooth la un nivel cât mai mic de radiații dar în același timp sa fie în concordantă cu nevoia dumneavoastră.