Super alimente pentru longevitate: ce să consumi zilnic

Photo of author

By Ramona Fustos

Vrei să afli care sunt cele mai bune alimente pentru longevitate? În timp ce genetica joacă un rol, mai presus de toate stilul nostru de viață este cel care face diferența. Printre factorii esențiali, dieta se detașează ca o pârghie puternică pentru longevitate. Un studiu recent publicat în Advances in Nutrition a analizat sute de studii pentru a identifica cele mai benefice alimente. Verdictul: cinci grupe de alimente ies în evidență.

Cercetători din Norvegia și Italia au efectuat o analiză exhaustivă a 41 de meta-analize și analize sistematice care au implicat peste un milion de participanți. Scopul lor? Să observe impactul diferitelor categorii de alimente asupra longevității. Ei au analizat consumul de cereale, fructe, legume, nuci, leguminoase, carne, produse lactate, ouă și zaharuri adăugate, înainte de a identifica grupurile alimentare asociate cu o viață mai lungă.

Pentru ca aceste concluzii ale lor să fie mai fiabile, au standardizat porțiile studiate: 30 g de cereale integrale sau rafinate, 80 g de fructe, 100 g de legume, 28 g de nuci, 50 g de leguminoase, 100 g de pește și așa mai departe. Această metodologie riguroasă ne-a permis să identificăm câteva tendințe clare.

5 alimente ideale pentru longevitate

Nucile, mici bombe de bunătate

Migdale, caju, alune… Nucile sunt un adevărat concentrat de nutrienți. Bogate în acizi grași nesaturați, acestea protejează inima și reduc inflamațiile, doi factori-cheie ai îmbătrânirii sănătoase. Mai multe studii au arătat că consumul a 28 g de nuci pe zi este asociat cu un risc redus de mortalitate prematură.

Cerealele integrale, combustibil pentru metabolism

Pâine integrală, quinoa, ovăz sau orez brun: cerealele integrale sunt pline de fibre, vitamine și minerale. Ele reglează nivelul zahărului din sânge, reduc colesterolul și favorizează o digestie optimă. Spre deosebire de cerealele rafinate, acestea au un efect protector împotriva bolilor cardiovasculare și a diabetului.

Fructele și legumele, piatra de temelie a unei diete sănătoase

Deloc surprinzător, fructele și legumele sunt vedetele unei diete sănătoase. Bogate în antioxidanți, vitamine și fibre, acestea combat inflamațiile și protejează împotriva bolilor cronice. Studiul arată că fiecare porție suplimentară de fructe și legume reduce riscul de mortalitate din toate cauzele.

Peștele, un aliat pentru creier și inimă

Peștii grași precum somonul, macroul și sardinele sunt bogați în acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru sănătatea cardiovasculară și cognitivă. Potrivit cercetătorilor, 100 g de pește pe zi reduc semnificativ riscul de boli cronice și favorizează prelungirea speranței de viață.

Leguminoasele, proteinele vegetale prin excelență

Năut, linte, fasole… Leguminoasele sunt campionii sațietății și ai prevenirii bolilor metabolice. Bogate în fibre și proteine, ele stabilizează nivelul zahărului din sânge și reduc riscul de diabet de tip 2. Consumul regulat este asociat cu o longevitate mai mare, deși efectul este puțin mai puțin pronunțat decât în cazul celorlalte grupe de alimente.

Ce să eviți pentru a îmbătrâni mai bine

Studiul evidențiază, de asemenea, alimentele care scurtează speranța de viață. Carnea roșie și carnea procesată, băuturile zaharoase, zaharurile adăugate și cerealele rafinate sunt evidențiate pentru impactul lor negativ. Consumul lor excesiv este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet și inflamații cronice.