În fiecare an, pe data de 13 iulie, Biserica Ortodoxă săvârșește cu evlavie Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil, arătându-și astfel recunoștința față de marele vestitor al tainelor dumnezeiești. Această sărbătoare este o a doua cinstire solemnă adusă îngerului binevestitor, după cea din 26 martie, ziua imediat următoare praznicului Bunei Vestiri. Prin această a doua prăznuire, Biserica înnoiește pomenirea minunatelor arătări ale Arhanghelului Gavriil și mulțumește pentru toate binefacerile pe care le-a adus neamului omenesc, atât în Legea Veche, cât și în Legea Harului.
Cine este Arhanghelul Gavriil?
Sfântul Arhanghel Gavriil este unul dintre cei șapte arhangheli care stau înaintea Tronului Dumnezeirii. El este numit „puterea lui Dumnezeu”, iar Sfinții Părinți tâlcuiesc numele său ca însemnând și „Dumnezeu-Om”, un nume profetic, potrivit pentru cel care a adus vestea Întrupării Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria. După mărturia proprie din Sfânta Evanghelia după Luca (1, 19), ,, Şi îngerul, răspunzând, i-a zis: Eu sunt Gavriil, cel ce stă înaintea lui Dumnezeu. Şi am fost trimis să grăiesc către tine şi să-ţi binevestesc acestea.”, arătând prin aceasta rangul său înalt între puterile cerești.
După Tradiția Bisericii, cei șapte arhangheli sunt: Mihail, Gavriil, Rafail, Varahil, Gudiil, Salateil și Uriil. Fiecare dintre aceștia are o slujire distinctă, însă între ei nu există ierarhie de vrednicie, ci doar diferență de slujbe. Sfântul Mihail este războinicul, Gavriil este vestitorul tainelor dumnezeiești, Rafail este tămăduitorul, Uriil este luminătorul, Salatiil este rugătorul, Gudiil este întăritorul celor care slujesc lui Dumnezeu, iar Varahiil este dătătorul de binecuvântare.
Arhanghelul Gavriil în Legea Veche
Lucrarea îngerului Gavriil este una de o profunzime istorică și mistică, cuprinzând momente-cheie din istoria mântuirii. El este cel care l-a povățuit pe Moise în pustie, ajutându-l să înțeleagă și să scrie Cartea Facerii. Tradiția spune că Gavriil i-a descoperit lui Moise tainele începutului lumii: facerea lui Adam, neamurile cele dintâi, potopul și împărțirea limbilor.
Tot el este cel care a tâlcuit prorocului Daniel visurile profetice și i-a vestit timpul venirii lui Mesia și izbăvirea poporului din robia Babilonului. Arhanghelul Gavriil a fost mesagerul ceresc care i-a vorbit Sfintei Ana în grădină, vestindu-i nașterea unei fiice, Maria, care avea să fie Născătoare de Dumnezeu. Apoi, același înger s-a arătat Sfântului Ioachim, tatăl Fecioarei, vestindu-i aceeași bucurie.
Arhanghelul Gavriil, vestitorul întrupării Fiului lui Dumnezeu
Momentul cel mai cunoscut și slăvit al slujirii Arhanghelului Gavriil este fără îndoială Buna Vestire. Trimis de Dumnezeu în cetatea Nazaret, el a fost solul ceresc care a dus Fecioarei Maria vestea cea mare: „ Şi răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema.” (Luca 1, 35)
Această misiune cerească a fost una cu totul unică, deoarece, prin cuvântul său, Arhanghelul Gavriil a participat tainic la începutul lucrării mântuirii neamului omenesc. Fără a impune, ci chemând la ascultare, Gavriil a fost mesagerul blând al voii dumnezeiești și martorul smeritei încuviințări a Preasfintei Fecioare: „Fie mie după cuvântul tău!”
Arhanghelul Gavriil în Noul Testament
Prezența Arhanghelului Gavriil nu se oprește la momentul Bunei Vestiri. El este cel care i se arată în vis lui Iosif, logodnicul Mariei, pentru a-l liniști și a-l încredința că pruncul din pântecele Fecioarei este de la Duhul Sfânt.
El este îngerul care se arată păstorilor în noaptea Nașterii Domnului, vestindu-le nașterea Mântuitorului: „ Dar îngerul le-a zis: Nu vă temeţi. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul.” (Luca 2, 10), iar apoi corul ceresc, alături de el, cântă: „ Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14),
Tot Gavriil este cel care îl întărește pe Domnul nostru Iisus Hristos în Grădina Ghetsimani, în ceasul rugăciunii și al luptei sufletești dinaintea pătimirilor. Ca unul ce poartă numele „puterea lui Dumnezeu”, el împlinește această lucrare de întărire a Fiului Omului în suferința Sa omenească.
După Înviere, același Arhanghel Gavriil este considerat cel care s-a arătat femeilor mironosițe, vestindu-le că Domnul Iisus Hristos a înviat. Astfel, el devine nu doar vestitorul Întrupării, ci și al Învierii.
Mai târziu, tradiția spune că Gavriil i-a vestit Maicii Domnului și taina adormirii sale, adică mutarea cu trupul la cer.
Pomenirea Soborului Arhanghelului Gavriil
Prăznuirea Soborului Arhanghelului Gavriil la data de 13 iulie își are originea în secolul al IX-lea, cu ocazia sfințirii unei biserici cu hramul său, în Constantinopol. Chiar dacă această biserică nu mai există astăzi, amintirea și cinstirea sa s-au păstrat până în prezent. Slujba acestei zile a fost alcătuită de Sfântul Iosif Imnograful, un mare teolog și poet al Bisericii Ortodoxe.
Biserica Ortodoxă îi închină, așadar, trei zile de prăznuire Sfântului Arhanghel Gavriil:
- 26 martie, Soborul de a doua zi după Buna Vestire;
- 11 iunie, cu ocazia cinstirii icoanei „Axion estin”, din Sfântul Munte Athos;
- 13 iulie, a doua zi de prăznuire sobornicească, care reînnoiește la mijlocul verii pomenirea arătării și lucrării sale cerești.
De ce cinstim soborul Arhanghelului?
Prin sobor, Biserica adună credincioșii în jurul unui sfânt pentru a-l preamări, nu doar pentru faptele sale, ci și pentru mijlocirea sa continuă. Cuvântul „sobor” înseamnă adunare, comuniune, împreună-slujire. De aceea, Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil este o zi de mulțumire și rugăciune către acest ocrotitor, pentru tot ceea ce a făcut și continuă să facă în taină pentru noi, cei care credem în Domnul nostru Iisus Hristos.
El este îngerul păcii, al veștii celei bune, al întăririi în suferință, al bucuriei curate. Este păzitorul Bunei Vestiri, dar și slujitorul Învierii. Este îngerul care veghează la împlinirea voii lui Dumnezeu în lume și în viața fiecărui credincios.
Soborul Arhanghelului Gavriil este o sărbătoare a recunoștinței și a bucuriei pentru lucrarea nevăzută, dar profundă, a celui ce stă înaintea Tronului Dumnezeirii
Așa cum Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioara Maria a primit cu smerenie cuvântul lui, și noi suntem chemați să primim în inimă veștile lui cerești: Evanghelia mântuirii, pacea Domnului, biruința Învierii.
Să ne rugăm, așadar, Sfântului Arhanghel Gavriil, ca unul ce are apropiere de Dumnezeu, să fie întăritorul nostru în vreme de ispită, călăuzitor în vreme de întuneric, și vestitor al bucuriei mântuirii în viața noastră de zi cu zi.
Cântare de laudă la Sfinții Arhangheli
Cei șapte cu plete de aur,
din cinul netrupeștilor îngeri,
Șapte Arhangheli sunt,
între cereștile oștiri cei dintâi:
Mihail, purtătorul sabiei dreptății, este întâiul.
Cu ea el nimicește pe dușmanii lui Dumnezeu.
Gavriil vestitor este al întrupării lui Dumnezeu,
Cel ce vestește lumii taina mântuirii încă din veac.
Rafail soare strălucitor este, slujitor al Sfintei Treimi;
Al suferințelor omenești el este doctor iscusit.
Uriil lumina strălucitoare a lui Dumnezeu este,
Luminătorul gândurilor sufletelor omenești.
Salateil mijlocitor este, ducând rugăciunile oamenilor
La Tronul lui Dumnezeu.
Gudiil lăudător neîncetat al Celui Atotputernic este,
Pe oamenii credincioși îndemnând și sprijinind
La rugăciune neîncetată.
Varahil împărțitor al binecuvântărilor celor cerești este
El oamenilor cele de trebuință fiecăruia aduce,
La porunca lui Dumnezeu.
Condac la Sărbătoarea Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil
Glasul 8
Apărătoare Doamnă…
Tu, Voievodule al Îngerilor, eşti preamărit slujitor al Prealuminoasei, Cinstitei, Înfricoşătoarei şi Atotfăcătoarei Treimi. Pentru aceasta, roagă-te acum neîncetat, mijlocitorule al nostru, ca să fim mântuiţi din toate nevoile şi chinurile. Ca să strigăm ţie: Bucură-te, Acoperământul robilor tăi!
Tropar la Sărbătoarea Soborului Sfântului Arhanghel Gavriil
Glasul 8
Mai mare Voievodule al Oştilor Cereşti, rugămu-te pe tine noi nevrednicii ca, prin rugăciunile tale, să ne acoperi pe noi cu acoperământul aripilor slavei tale celei netrupeşti, păzindu-ne pe noi, cei ce cădem cu dinadinsul şi grăim: izbăveşte-ne din nevoi, Sfinte Arhanghele Gavriil, ca un mai mare peste Cetele Puterilor celor de sus.