Sfaturi de care să ții cont pentru o digestie lentă

Photo of author

By Ramona Fustos

Vrei să afli câteva sfaturi de care să ții cont pentru o digestie lentă? Balonări, dureri abdominale, constipație… problemele digestive sunt cel mai adesea cauzate de o proastă igienă de viață și de o alimentație copioasă. Persoanele care suferă de anxietate se pot confrunta, de asemenea, cu disconfort digestiv. Așadar, cum poți trata digestia leneșă și cum poți pune capăt acelor dureri de stomac? Iată câteva sfaturi de care să ți cont pentru a stimula un sistem digestiv leneș și a calma tranzitul.

Fitoterapia este de mare ajutor dacă ai o digestie lentă

Atunci când vine vorba despre probleme digestiv, numeroase plante pot veni în ajutor. Au virtuți digestive, antispasmodice și stimulante. Acest lucru este valabil în special pentru fenicul, păducel și chimen negru. Sub formă de ceai de plante sau infuzie, aceste plante ameliorează și calmează spasmele dureroase din stomac și intestine.

Menta piperita a fost validată de către un studiu clinic pentru proprietățile sale antispasmodice. OMS, Organizația Mondială a Sănătății chiar o recomandă pentru inflamațiile intestinului, sindromul intestinului iritabil, stările de greață sau spasmele gastro-intestinale. Pentru a ușura digestia lentă și dificilă, aceste plante acționează asupra:

-stomacului prin stimularea activității mucoasei stomacale, provocând în același timp secreția de sucuri gastrice.

-ficatului și vezicii biliare, printr-o acțiune coleretică sau colagogă.

Suplimente alimentare digestive pentru îmbunătățirea tranzitului. După o masă copioasă, nu este neobișnuit să apară disconfort gastric și intestinal:

-greață.

-balonare în zona buricului.

-arsuri la stomac.

-gaze intestinale sau flatulență.

-o senzație de greutate.

-pierderea poftei de mâncare.

-constipație sau diaree.

Digestia lentă este înainte de toate un disconfort în partea superioară a abdomenului, cu senzația neplăcută de a fi mâncat prea mult. Pentru a facilita digestia, se recomandă în special o cură de suplimente alimentare, special formulate cu ingrediente active cu proprietăți digestive.

Mișcare este cea mai bună pentru o digestie lentă, dar și gestionarea stresului

Deși știm că activitatea fizică are multe beneficii pentru corpul și sănătatea noastră, suntem mai puțin conștienți de efectele sale benefice asupra sistemului nostru digestiv.

Este important de știut că, atunci când suntem activi, provocăm o contracție a mușchilor intestinali, a căror sarcină este de a favoriza o mai bună asimilare a substanțelor nutritive.

Pe de altă parte, un stil de viață sedentar încetinește activitatea digestivă, ceea ce explică apariția a numeroase probleme digestive, precum crampele abdominale, refluxul gastro-esofagian, greața și balonarea. Se recomandă să faci o plimbare după masă pentru a îți îmbunătăți confortul digestiv.

De asemenea, exercițiile fizice regulate, moderate, stimulează circulația sângelui în tractul digestiv, precum și peristaltismul intestinal. Mai mult, studiile clinice au arătat că exercițiile fizice combat eficient stresul, un alt factor care încetinește digestia.

Mai multe fibre și probiotice pentru o digestie lentă

Atunci când suferi de o digestie lentă sau dificilă, o dietă bogată în fibre este foarte recomandată. Fibrele joacă un rol-cheie în procesul digestiv. Ai grijă, totuși, să nu depășești cota de fibre, altfel riști să îți iriți sistemul digestiv.

Fibrele se găsesc în principal în fructe și legume, dar și în cereale și leguminoase, cum ar fi lintea. Dacă ai probleme intestinale, prunele uscate sunt excelente pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal. Bogate în fibre solubile și insolubile, acestea sunt eficiente în combaterea constipației.