Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei

Photo of author

By Adrian Serban

Biserica Ortodoxă înşiră pe fila sfinţeniei sale mulţime de mărturisitori, oameni care şi-au pus viaţa pentru Iisus Hristos. În rândul lor străluceşte şi Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, episcopul Persiei, a cărui patimă şi statornicie rămân pildă de credinţă neclintită.

Contextul istoric

La începutul secolului al IV-lea, creștinismul în Persia era într-o perioadă de însănătoşire şi creştere. Creștinii aveau biserici, ierarhi, cler bine organizat și erau priviți cu suspiciune de conducerea persană. Magii, păzitori ai credinței zoroastriene, vedeau în Biserica lui Iisus Hristos un pericol pentru religia tradițională a imperiului. De asemenea, evreii, rivali vechi ai creștinilor, învrăjbeau împreună cu magii pe împăratul Savorie (Shapur II), împingându-l spre prigoană.

Clevetirea Sfântului Simeon

Sfântul Simeon, episcop al cetăților Salic și Ctesifon, era cunoscut pentru dăruirea sa față de credincioși. Adversarii creștinismului l-au clevetit în fața împăratului, acuzându-l că ar fi spion al Bizanțului și vrăjmaș al Persiei. În urma acestor acuzații, Savorie a impus o dajdie grea asupra creștinilor, a trimis vameși cruzi și a declanșat persecuții împotriva clericilor și bisericilor.

Arestatea și mărturisirea

Sfântul Simeon a fost arestat împreună cu preoții Avdelae și Anania, fiind adus împreuă cu alți credincioși în fața împăratului. Legat cu lanțuri grele, nu s-a clintit în credință. Când Savorie i-a cerut să i se închine și să aducă jertfă soarelui, Sfântul a refuzat categoric, spunând: „Nu mi se cade să mă închin vrăjmașului Dumnezeului meu”.

Promisiunile de cinste și amenințările cu moartea nu l-au înduplecat. Curajul Sfântului Simeon îi întărea pe cei slabi în credință și trezea mustrare de conștiință în cei care căzuseră în compromis.

Convertirea lui Husdazat

Un episod cutremurător s-a petrecut la ieșirea Sfântului din palat. Husdazat, un demnitar imperial, odinioară creștin și apoi apostat de frica împăratului, l-a salutat pe Sfânt. Simeon, privind cu durere, și-a întors fața, reproșându-i părăsirea credinței. Mustrarea aceasta l-a cutremurat pe Husdazat, care a lepădat hainele de lux, s-a îmbrăcat în zdrențe și a plâns amar pentru lepădarea sa. A venit în fața împăratului și, cu îndrăzneală, a mărturisit credința sa în Sfânta Treime: în Dumnezeu Tatăl, în Dumnezeu Fiul și în Dumnezeu Duhul Sfânt. Savorie, cuprins de furie, a poruncit moartea lui Husdazat. Cu bucurie, acesta și-a primit cununa muceniciei.

Moartea mucenicească a Sfântului Simeon și a însoțitorilor

După mai multe încercări de a-l convinge, împăratul a hotărât să-l ucidă pe Sfântul Simeon. Execuția a avut loc în Vinerea Mare, ziua în care Biserica prăznuiește Patimile și Răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos. Alături de el au fost executați 1000 de creștini, dintre care mulți preoți și diaconi. Măcelul a fost sângeros, dar răbdarea și rugăciunea mucenicilor au sfințit pământul Persiei.

După un an, la aceeasi sărbătoare a Paștelui, a fost omorât și succesorul lui Simeon, Sfântul Sadot, împreună cu alţi 120 de creștini.

Semnificația jertfei Sfântului Simeon

Pătimirea Sfântului Simeon ne arată importanța fidelității față de Iisus Hristos în fața presiunilor lumii. El n-a considerat viața mai de preț decât adevărul credinței, nici cinstea și bogățiile nu l-au înduplecat să se lepede de Dumnezeu.

Astăzi, când lumea cere tot mai des compromisuri morale și religioase, Sfântul Simeon rămâne model de demnitate creștină. Pilda lui ne îndeamnă să fim statornici, să nu trădăm credința nici în fața amenințărilor, nici a promisiunilor de bunăstare.

Sfântul Sfinit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei, a sfințit cu sângele său începutul creștinismului persan

Prin jertfa sa, el a înfrănt nu doar cruzimea omenească, ci și împrăștierea întunericului duhovnicesc.

Astăzi, cinstindu-i pomenirea, ne rugăm ca el să mijlocească pentru noi statornicie în credință și curaj în mărturisirea lui Hristos, în toate încercările vieții.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei

Glasul 2

Ca un soare a răsărit nouă credincioşilor sfântă pomenirea voastră, pe care astăzi o săvârşim, Preaînţeleptilor, Sfinţiţilor Simeon şi Acachie, strigând: rugaţi pentru noi pe Cel Singur şi Iubitor de oameni.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei

Glasul 4

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Sfinte Sfințite Mucenice Simeoane, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi, păcătoșii!