Să nu-ți fie rușine de Cruce: Cum, când și de ce ne însemnăm

Photo of author

By Adrian Serban

Într-o lume în care zgomotul, graba și nepăsarea par să pună stăpânire pe viața noastră zilnică, semnul Sfintei Cruci rămâne o ancoră nevăzută. Un gest simplu, dar încărcat de sens, care ne leagă de Dumnezeu, ne așază în realitatea credinței și ne înarmează sufletul cu har. Însă, prea adesea, ajungem să facem semnul crucii mecanic, fără să conștientizăm ce exprimăm. De aceea, merită să ne întrebăm clar: Cum facem semnul crucii? Când îl facem? Și mai ales, de ce?

1. Cum ne însemnăm cu Sfânta Cruce?

Forma corectă a semnului crucii nu este un detaliu fără importanță. Ea transmite adevăruri fundamentale ale credinței noastre ortodoxe.

  • Degetele: Unim degetul mare, arătătorul și mijlociul – acestea simbolizează Sfânta Treime: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Celelalte două degete, strânse în palmă, reprezintă cele două firi ale lui Hristos – om adevărat și Dumnezeu adevărat.
  • Mișcarea: Ducem mâna întâi la frunte (simbolizând sfințirea minții), apoi la abdomen (curățirea inimii și a vieții), apoi la umărul drept și, în final, la cel stâng. În acest mod, trasăm asupra noastră Crucea lui Hristos – semnul biruinței asupra păcatului și a morții.
  • Rugăciunea: În timp ce facem cruce, putem rosti o rugăciune scurtă:
    Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh!” sau „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!” – o chemare sinceră, profundă, dar rostită în câteva secunde. A face cruce devine astfel nu doar un gest, ci o rugăciune întreagă.

2. Când ne facem semnul Sfintei Cruci?

Răspunsul scurt: oricând și oriunde. Nu e doar un gest pentru biserică sau pentru momente solemne. Crucea este cu noi în fiecare zi, în fiecare alegere, în fiecare clipă de liniște sau de luptă.

  • La începutul și sfârșitul zilei: Oricât de obosiți am fi seara, oricât de grăbiți dimineața, ziua nu trebuie să înceapă sau să se încheie fără semnul crucii. Este o punere a sufletului sub ocrotirea lui Dumnezeu.
  • La masă: Ne facem cruce înainte și după masă. Acasă, la birou sau la restaurant, nu trebuie să ne fie rușine. Rugăciunea la masă nu e un spectacol, ci un act de recunoștință și de sfințire a bucatelor.
  • În biserică: Ori de câte ori se pomenește Sfânta Treime, numele Domnului Iisus Hristos, al Maicii Domnului sau al unui sfânt drag, ne însemnăm cu crucea. Așa participăm activ la slujbă și ne aducem inima mai aproape de altar.
  • În momente de frică, ispită sau încercare: Dacă ne simțim tulburați, dacă intrăm într-un loc periculos sau dacă ne încearcă gânduri negre, facem semnul crucii. E o rugăciune tăcută și un zid împotriva întunericului.
  • Când plecăm de acasă sau ne urcăm în mașină: Acest gest simplu poate fi începutul unei zile binecuvântate. Punem tot ce urmează sub binecuvântarea lui Dumnezeu.
  • Când trecem pe lângă o biserică: Fie că mergem pe jos sau suntem în autobuz, semnul crucii arată respect și iubire față de locul în care Dumnezeu se află în mod real, prin Sfânta Împărtășanie.

3. De ce facem semnul Sfintei Cruci?

Aici e miezul întrebării. Dacă nu înțelegem de ce, riscul e să transformăm crucea într-un gest gol, repetat din obișnuință. Iată câteva răspunsuri esențiale:

  • Pentru a-L mărturisi pe Iisus Hristos: Când ne însemnăm cu crucea, spunem, chiar fără cuvinte, că suntem ai Lui. Nu ne rușinăm de credința noastră, nici în public, nici în privat.
  • Pentru a ne aduce aminte de Jertfa lui Iisus Hristos: Crucea nu este doar un simbol. E semnul prin care Iisus Hristos a învins moartea. Fiecare semn al crucii ne reamintește de suferința, răstignirea și Învierea Lui.
  • Pentru a primi har: Nu e magie, nu e superstiție. Dar în măsura în care facem semnul crucii cu credință, Dumnezeu răspunde cu har. Ne întărește, ne luminează, ne apără.
  • Pentru a lupta împotriva răului: Crucea e armă. Când suntem ispitiți sau înfricoșați, semnul crucii ne ajută să rezistăm. Așa cum demonii se cutremură la numele lui Iisus Hristos, la fel fug de semnul Sfintei Cruci.
  • Pentru a ne sfinți clipa prezentă: Ori de câte ori ne facem cruce, transformăm un moment banal în unul sfânt. Îl aducem pe Dumnezeu în mijlocul zilei noastre, în aglomerație, în tăcere, în muncă sau în bucurie.

O lecție simplă, dar puternică

Mulți dintre noi au învățat de mici să se închine. Dar puțini au învățat de ce să o facă. Crucea nu este un simplu obicei „tradițional”, nu este doar „semnul creștinilor”. Este dovada vie a credinței. Este legătura noastră zilnică cu Domnul Iisus Hristos cel Răstignit și Înviat. Este răspunsul nostru – uneori singurul posibil – în fața durerii, a nedreptății, a singurătății.

Să nu ne rușinăm de semnul Sfintei Cruci. Să nu îl grăbim, să nu îl facem doar „din reflex”. Să îl folosim cu gândul la Cel ce ne-a iubit până la capăt. Căci, așa cum spune tradiția ortodoxă, la a doua venire a lui Iisus Hristos, semnul crucii va apărea pe cer – semnul mântuirii, al biruinței, al speranței veșnice.

A face semnul Sfintei Cruci e mai mult decât un gest

E o mărturisire, o rugăciune, o protecție și o chemare. E semnul cu care am fost pecetluiți la Botez și cu care dorim să trecem pragul veșniciei.

Să-l facem cu credință, cu atenție și cu curaj. Să nu ne rușinăm de Iisus Hristos, ca nici El să nu se rușineze de noi, înaintea Tatălui Ceresc.

Așadar, nu aștepta clipa „potrivită”. Crucea este pentru acum. Oriunde ești, oricând ai nevoie de lumină, fă-ți cruce. Și Dumnezeu va fi acolo.

Rugăciunea Sfintei Cruci

Să se scoale Dumnezeu, şi să se risipească vrajmasii Lui, şi să fugă de la faţa Lui cei ce-L urasc pe Dansul. Să piară cum piere fumul, cum se topeşte ceara de faţa focului, asa sa piară demonii de la faţa celor ce-L iubesc pe Dumnezeu şi se însemnează cu semnul Crucii, zicând:

Bucură-te, preacinstită şi de viaţă făcătoare Crucea Domnului, care goneşti demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, a călcat puterea diavolului, şi te-a dăruit noua pe tine, cinstită Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmasul.
O, preacinstită şi de viată făcatoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu şi cu toti Sfinţii, în veci. Amin.

Condac la Praznicul Înălţării Sfintei Cruci
Glasul 4

Cel Ce Te-ai înălţat…

Cel Ce Te-ai înălţat pe Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pe dreptcredincioşii creştini, dăruindu-le biruinţă asupra celui protivnic; având ajutorul Tău, armă de pace nebiruită biruinţă.

Troparul la Praznicul Înălţării Sfintei Cruci

Glasul 1

Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta; biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte. Şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău.