Recenzia de Vineri: Codul Haosului – Justin Richards

Photo of author

By Aqua

Codul Haosului

Codul HaosuluiJustin Richards
Titlu original: The Chaos Code
Traducerea: Sorin Voinea
Editura: Corint Junior
An apariție: 2009
Nr pagini: 448
Cotație Goodreads: 3,61
Rating personal al cărții: 3,5/5*


Matt Stribling e un adolescent de 15 ani pe care părinții săi divorțați au obiceiul de a-l pasa de la unul la altul ori de câte ori sunt ocupați cu proiecte importante. Acum, venit în vacanță de la școala cu internat la care învață, află că va fi nevoit să-și petreacă timpul cu tatăl său, ceea ce nu e tocmai o situație fericită, distinsul arheolog fiind genul de savant distrat care uită cu desăvârșire tot ce nu ține de preocupările sale profesionale.


   Nici nu intră bine în casă că este lovit de un atacator misterios, când își revine descoperă că tatăl său a dispărut, locuința e devastată (deși nici înainte nu arăta prea bine, vă dați seama) iar pe-afară au rămas niște urme nisipoase ciudate pe care vântul le împrăștie înainte ca tânărul să aibă posibilitatea să le cerceteze cu atenție.


   O scrisoare, sosită pe numele lui dar pe adresa vecinei de alături, adâncește misterul, e un mesaj codat de la tatăl său care îl îndeamnă să meargă la mătușa Jane și să ceară ajutorul lui Julius Venture, un miliardar cu care tatăl său și Jane se cunosc din copilărie. Matt bănuiește că cel care îl atacase intenționa de fapt să pună mâna pe această scrisoare.


   La conacul lui Venture, Matt o cunoaște pe fiica adolescentă a acestuia, Robin, o fată ”destul de simpatică, dar puțin cam ciudată”; mătușa Jane însă îl sfătuiește să nu-și petreacă prea mult timp cu ea, ”nu-ți va aduce decât necazuri”.


   Câteva zile mai târziu, Matt se întâlnește cu magnatul Atticus Harper, venit de asemenea să-i solicite ajutorul lui Venture. Harper se dovedește a fi angajatorul doctorului Stribling; arheologul ar fi trebuit să-i găsească așa-zisa ”comoară pierdută a Cavalerilor Sfântului Ioan de Ierusalim” însă a dispărut fără urmă în timpul acestei căutări. Comoara constă în ”pergamente, papirusuri, cărți și tăblițe” furate de cruciați în 1204 din Constantinopol și se pare că Harper nu e singurul aflat pe urmele ei; magnatul bănuiește că ceilalți l-ar fi răpit pe arheolog.


   După cum se exprimă o cunoștință de-a lui Venture, ”cineva se pare că-i foarte aproape să descopere secrete străvechi”, secrete periculoase despre o tehnologie uluitoare care ar putea, odată dezlănțuită, să distrugă o întragă civilizație, așa cum s-a mai întâmplat cândva, cu peste 10.000 de ani în urmă…


   Justin Richards preia unele dintre cele mai bizare teorii legate de Atlantida, istoria omenirii, liniile energetice ale Pamântului (liniile Ley, cum sunt numite), siturile arheologice importante aflate la convergența acestora (Stonehenge, Angkor Wat, Nazca, Sfinxul & piramidele, Rosslyn Chapel) și jonglează cu ele în acest spectacol plin de adrenalină care este Codul Haosului.


   Eroii, genul de personaje întâlnite în toate cărțile de acest gen (savantul aiurit, miliardarul excentric, geniul nebun care vrea să controleze lumea, periculoșii săi acoliți, adolescenții plini de resurse), rezervă totuși destule surprize cititorului fiindcă nimeni nu este ceea ce pare a fi.


   Un thriller pentru adolescenții pasionați de enigme neelucidate, fără magie dar cu un pic de supranatural care nu pare chiar imposibil, mai degrabă improbabil…până la proba contrarie!