Motto: Și totuși, justiția din România nu a murit de tot! Gânditor anonim.
Preambul
După aproximativ trei ani de procese, reclamații și proteste, în sfârșit, locuitorilor de pe străzile Tache Ionescu și Theodor Pallady din Palazu Mare li s-a făcut dreptate. Instanța a soluționat cererea lor astfel: Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta D.F. în contradictoriu cu pârâtul Primarul Municipiului Constanța și obligă acest pârât să întocmească și să supună aprobării Consiliului Local al Municipiului Constanța un proiect de hotărâre prin care să se propună aprobarea unui program de extindere / modernizare a sistemului de canalizare aferent străzii Tache Ionescu din municipiul Constanța care să includă soluții pentru colectarea, canalizarea și evacuarea apelor pluviale.
Istoricul litigiului
E cunoscut faptul că în Palazu Mare atunci când plouă, canalizările refulează pe străzile Tache Ionescu și Theodor Pallady, care au cel mai jos nivel și de aici, apa uzată cu materii fecale, detergenți, solvenți, substanțe toxice și alte „ingrediente”, inclusiv de la spitalul TBC din Palazu Mare, se varsă liber în lacul Siutghiol, punând în pericol vietățile existente, care (cică) sunt protejate prin lege. Când aceste canalizări refulează, mirosul în zonă este insuportabil, iar clădirile racordate la aceste canalizări nu-și pot folosi grupul sanitar. Locuitorii din zonă, precum și noi, redacția „Jurnal 365 online”, am făcut nenumărate reclamații la RAJA, Garda Națională de Mediu, Primărie, fără niciun rezultat. De asemenea, „Jurnal 365 online” a adus în atenția opiniei publice acest aspect. Vezi articole pe această temă:
Presura Aurel, directorul RAJA si rolul lui in deversarea canalizarilor in lacul Siutghiol
Motivul este acela că sistemul de canalizare este subdimensionat chiar și pentru scopul strict de preluare a apelor uzate, fără a mai lua în considerare apa pluvială care pătrunde în timpul ploii. Punctul de pompare al RAJA, de unde apa uzată e pompată către stația de epurare, are un bazin mic, care nu face față unui volum mare de apă uzată, motiv pentru care pompagiul blochează scurgerea apei uzate care intră în bazin ca să nu refuleze în curtea stației de pompare. Atunci, apa uzată refulează pe stradă și de acolo se varsă tot în lac. RAJA a încercat să scape de această problemă deversând intenționat surplusul de apă uzată direct în lac, prin niște conducte ascunse în pământ, vezi „Presură Aurel, directorul RAJA și rolul lui în deversarea canalizărilor în lacul Siutghiol”. Au fost prinși în fapt de către cetățenii din Palazu și reclamați, însă „frații” lor de la GNM, ANAR (Apele Române), Poliție, Parchet și Primărie i-au salvat.
Concluzie
Vedem de aici că atât Garda Națională de Mediu (GNM), cât și RAJA, ANAR, Primărie sau Poliție, sunt instituții politizate în care conducătorii sunt în subordinea aceluiași stăpân politic. Sunt ca degetele de la aceeași mână. Dacă în locul RAJA ar fi fost o firmă privată, fără umbrelă politică, i-ar fi administrat amenda maximă, ar fi sesizat parchetul pentru infracțiuni împotriva mediului, i-ar fi făcut dosar penal și i- ar fi suspendat activitatea până la remedierea situației.
În aceste condiții, cetățenii afectați au apelat la instanța de judecată unde atât pe fond, cât și la recurs, au avut NOROC de judecători corecți, care le-au admis cererea, obligându-l pe Primar să întocmească și să supună aprobării Consiliului Local al Municipiului Constanța un proiect de hotărâre prin care să se propună aprobarea unui program de extindere / modernizare a sistemului de canalizare aferent străzii Tache Ionescu din municipiul Constanța, care să includă soluții pentru colectarea, canalizarea și evacuarea apelor pluviale.
Rămâne de văzut ce va decide Consiliul Local al Municipiului Constanța și, în funcție de asta, atât noi, cât și cetățenii din Palazu Mare, vom decide ce măsuri se impun a fi luate.
Vă vom ține la curent.