La data de 22 noiembrie a.c., polițiștii din Panciu au efectuat 5 percheziții domiciliare, 2 dintre ele la sediul unor societăți comerciale din municipiul Brăila, județul Brăila, iar 3 la locuințele unor persoane fizice din comuna Soveja.
Activitățile au fost desfășurate în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect un furt de arbori din pepiniera unui ocol silvic, furt comis în noaptea de 18 spre 19 noiembrie a.c., valoarea prejudiciului cauzat fiind de 215.539 de lei.
În urma perchezițiilor, de la sediul unei societăți comerciale din municipiul Brăila au fost ridicați 255 de brazi, deținuți fără documente de proveniență.
De asemenea, de la locuințele persoanelor cercetate, au fost ridicate mai multe telefoane mobile și obiecte de tăiat lemn, obiecte confecționate artizanal.
Doi bărbați, din comuna Soveja, au fost reținuți pentru 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori și furt de material lemnos, iar față de administratorul societății din municipiul Brăila, polițiștii continuă cercetările pentru complicitate la tăiere ilegală de arbori și furt de material lemnos.
Pentru prevenirea comiterii unor fapte care contravin legislației silvice, în ceea ce privește recoltarea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun, polițiștii vă recomandă:
•Transportul pomilor de Crăciun se realizează doar în baza avizelor de însoțire cu regim silvic (aviz de însoțire primar – dacă transportul se efectuează de la locul de recoltare sau aviz de însoțire secundar pentru alte materiale decât cherestelele – dacă transportul se efectuează din depozite de material lemnos, piețe/târguri/oboare).
•La achiziționarea pomilor de Crăciun de la locul de recoltare, din depozite, piețe/târguri/oboare se va solicita obligatoriu aviz de însoțire cu regim silvic, factură fiscală sau bon fiscal. În aceste situații, se va urmări dacă pe secțiunea de tăiere este aplicat obligatoriu dispozitivul special de marcat cu amprenta dreptunghiulară specific emitentului din cadrul căruia face parte personalul împuternicit să elibereze avizul de însoțire primar (situație valabilă doar pentru pomii de Crăciun recoltați de pe teritoriul național).
În situația achiziționării de pomi de Crăciun din supermarketuri/supermarketuri (recoltați de pe teritoriul altor tari) se va solicita aviz de însoțire și factură fiscală/bon fiscal, pe secțiunea de tăiere nefiind aplicată amprenta dreptunghiulară a dispozitivului special de marcat.
Încălcarea legislației silvice care reglementează expedierea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun constituie contravenții silvice prevăzute de Legea nr. 171/2010 actualizată, cuantumul amenzilor fiind cuprins între 5.000 – 10.000 lei, fiind dispusă și măsura complementară a confiscării pomilor de Crăciun.