Marți dimineață, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au efectuat percheziții la complexul rezidențial DeSilva din Mamaia Nord, unde era cazat Cristian Popescu Piedone, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Acțiunea are loc în cadrul unei anchete care vizează suspiciuni de fapte asimilate corupției.
Potrivit surselor citate de Info Sud-Est și G4Media, Piedone este suspectat că ar fi avertizat Hotelul International din Sinaia, deținut de familia fostului parlamentar liberal Dan Radu Rușanu, înainte de un control al ANPC. După perchezițiile din Mamaia, Piedone a fost escortat de anchetatori spre locuința sa din Bragadiru, județul Ilfov, unde a continuat seria verificărilor.
Ancheta DNA include percheziții în alte patru locații din București, Ilfov și Sinaia. Potrivit unui comunicat al DNA, investigația vizează mai mulți funcționari publici și posibili complici implicați în fapte care ar putea constitui infracțiuni de corupție.
Ajuns la locuința sa din Bragadiru, Cristian Popescu Piedone a oferit primele declarații publice, confirmând că este vorba despre acțiunile ANPC din luna mai pe Valea Prahovei. Acesta a subliniat că nu a condus personal respectivul comandament și că, deși îl leagă o veche prietenie de Dan Radu Rușanu, neagă orice implicare în presupusa influențare a controlului.
„Nu am făcut trafic de influență, nu am luat niciun leu, mi-am făcut datoria”, a declarat Piedone. Acesta a adăugat că nu își amintește cu certitudine contextul la care se face referire în anchetă și a sugerat că acțiunea procurorilor ar putea fi legată de deranjul provocat de activitatea sa în fața unor interese mari. „Am deranjat extrem de mult, de la corporații și multe altele pe care nu le știți din spatele acestor povești”, a spus oficialul ANPC.
Procurorii DNA au precizat că acțiunea din 22 iulie a fost autorizată de instanță și că dintre cele cinci locații percheziționate, una aparține unei instituții publice, restul fiind domicilii ale unor persoane fizice sau sedii de firme.
Cristian Popescu Piedone urmează să fie audiat de procurori în cursul zilei, în cadrul unui dosar care ridică întrebări serioase legate de integritatea în structurile de control ale statului.
Cazul care îl vizează pe Cristian Popescu Piedone aduce din nou în prim-plan o temă recurentă în spațiul public românesc: fragilitatea graniței dintre funcția publică și relațiile personale sau politice. Faptul că șeful unei instituții esențiale pentru protejarea intereselor consumatorilor este anchetat sub suspiciunea de a fi intervenit într-un proces de control instituțional, ridică semne de întrebare nu doar asupra integrității individuale, ci și asupra modului în care funcționează sistemul de reglementare și supraveghere la nivel național.
Indiferent de rezultatul anchetei și de vinovăția sau nevinovăția lui Piedone, situația evidențiază o vulnerabilitate sistemică: riscul ca instituțiile statului să devină instrumente în relații personale, de influență sau chiar de protecție reciprocă între figuri publice. Mai ales în contextul în care ANPC a fost în ultimii ani sub lumina reflectoarelor prin acțiuni agresive de control, sancțiuni și campanii de imagine, orice urmă de îndoială asupra imparțialității sale poate avea un efect grav asupra credibilității instituționale.