Paste sau orez? Te-ai întrebat vreodată care este cea mai sănătoasă variantă? Cert este că ambele ingrediente sunt nelipsite în bucătăria noastră. Dar, din punct de vedere nutrițional, ce ar trebui să alegi? Specialiștii în nutriție ne răspund la aceste întrebări.
Tagliatelle, orez basmati, orez cu bob lung…rapid de preparat și ușor de servit, pastele și orezul reprezintă ingrediente clasice în dulapurile noastre de bucătărie. Acestea fac parte din marea familie a alimentelor bogate în amidon, o categorie care suferă, pe nedrept, de o reputație proastă. Compuse din carbohidrați, ele reprezintă principala noastră sursă de energie. Te întrebi și tu ce ar trebui să alegi între paste sau orez? Care este cea mai sănătoasă variantă? Citește rândurile de mai jos pentru a afla!
Paste sau orez? Compoziția nutrițională este similară
Nu este nevoie să alegi între cele două. Și pe bună dreptate. Compoziția lor nutrițională este relativ asemănătoare, cu aproximativ 30% de carbohidrați odată gătite și un conținut de grăsime neglijabil, cu excepția pastelor cu ouă, care sunt mai bogate în grăsimi conform specialiștilor. Diferențele dintre cele două alimente este oferită de conținutul de proteine – pastele conțin ceva mai multe proteine – și conținutul de gluten – un avantaj în cazul persoanelor care suferă de intoleranță la gluten. Ambele ingrediente reprezintă aliați valoroși în alimentația noastră de zi cu zi, deoarece ne oferă și vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului nostru. De menționat este faptul că versiunile integrale ale ambelor variante conțin mai mult, deoarece și-au păstrat boabele și, prin urmare, toți nutrienții prezenți.
Paste sau orez? Consumă-le în mod corect
Singurul lucru la care trebuie să ai grijă este cantitatea pe care o consumi și modul în care o consumi. Ecuația este simplă: cu cât mănânci mai mulți carbohidrați, cu atât crește riscul de a-i stoca. Să fie clar: dacă mănânci prea mulți carbohidrați, insulina, hormonul care reglează nivelul de zahăr din sânge, nu-și mai poate face treaba. Confruntat cu prea mult zahăr în organism, acesta va stoca, prin urmare, grăsimi.
O dietă ideală este formată dintr-un sfert de proteine, un sfert de alimente bogate în amidon și jumătate de legume. Legumele sunt esențiale pentru că sunt o sursă de fibre, care încetinesc absorbția zaharurilor în sânge și „captează colesterolul”, conform specialiștilor. Pastele integrale și orezul conțin mai multe fibre decât versiunile rafinate.
În mod ideal, prin urmare, este mai bine să optezi pentru alimente integrale și ecologice. Asta deoarece coaja cerealelor este mai puțin susceptibilă să conțină pesticide. Timpul de gătire este, de asemenea, important: „cu cât le gătești mai mult, cu atât indicele lor glicemic este mai mare, așa că este mai bine să le gătești al dente”. Așadar, nu are rost să alegi: secretul este să fie gătite la perfecție.
Alegerea între paste și orez depinde de obiectivele tale nutriționale personale. Ambele sunt surse nutritive de energie și conțin o varietate de vitamine și minerale esențiale. Dacă dorești să îți mărești aportul de proteine, optează pentru paste. Dacă dorești un aliment cu un indice glicemic mai mic, alege orezul brun.
Nu uita următorul lucru: cheia unei alimentații sănătoase este diversitatea, așa că de ce să nu le incluzi pe amândouă în dieta ta?