Pâinea cu maia – ce beneficii are?

Photo of author

By Ramona Fustos

Spre deosebire de pâinea obișnuită, pâinea cu maia este obținută prin fermentație naturală, fără adaos de drojdie industrială. Această metodă tradițională de utilizare a unui aluat natural (un amestec de apă și făină care fermentează în mod natural) nu numai că produce pâine cu un gust deosebit, dar îi conferă și proprietăți nutritive superioare.

Pâinea cu maia îmbunătățește digestia

Procesul natural de fermentare al acestui tip de pâine descompune o parte din carbohidrați și fitați, făcând-o mai ușor de digerat. Bacteriile lactice prezente în aluatul său pot ajuta, de asemenea, la menținerea unui echilibru sănătos în flora intestinală, favorizând o digestie mai bună și reducând riscul de arsuri la stomac.

Pâinea cu maia are un indice glicemic mai scăzut

Pâinea cu maia are un indice glicemic (IG) mai mic decât pâinea obișnuită. Acest lucru înseamnă că face ca nivelul zahărului din sânge să crească mai puțin repede. Acest lucru este deosebit de benefic pentru diabetici sau pentru cei care încearcă să își controleze nivelul zahărului din sânge.

Bogată în nutrienți

Datorită procesului de fermentare, pâinea cu maia poate oferi o mai bună disponibilitate a anumitor nutrienți, cum ar fi mineralele. Fermentația reduce prezența fitaților, o formă de fosfor stocată în plante, care poate limita absorbția mineralelor de către organism. Prin urmare, pâinea din aluat fermentat poate contribui la o mai bună absorbție a fierului, zincului și magneziului.

Prebiotice și probiotice

Deși coacerea distruge bacteriile vii prezente în aluat, produsele fermentației lor, cum ar fi acizii organici, rămân în pâine și pot acționa ca prebiotice, hrănind bacteriile bune din intestin. Unii sugerează, de asemenea, că acest tip de aluat poate conține probiotice, deși majoritatea probioticelor nu supraviețuiesc procesului de coacere

Pâinea cu maia are mai puțin gluten

Procesul prelungit de fermentare din pâinea cu maia descompune o parte din gluten, făcând pâinea potențial mai tolerabilă pentru persoanele cu sensibilitate la gluten. Cu toate acestea, este important să reții că pâinea cu maia nu este fără gluten și nu este potrivită pentru persoanele cu sensibilitate la gluten.

Aromă și conservare

În plus față de beneficiile pentru sănătate, această pâine oferă un gust bogat și complex și o conservare mai bună decât pâinea obișnuită. Acizii produși în timpul fermentării dau pâinii cu aluat acru un gust deosebit. Mai mult, îi îmbunătățesc textura, inhibând în același timp dezvoltarea mucegaiului.

Miezul pâinii cu maia este mai dens și mai digerabil decât cel al pâinii tradiționale. Acest lucru îi conferă arome incomparabile. De asemenea, produce o crustă mai crocantă. Gustul și aromele pâinii cu maia se dezvoltă și evoluează în timp. Cu cât aștepți mai mult pentru a o mânca (dar nu aștepta până când este veche), cu atât este mai bună.

Pâinea cu maia se păstrează mai mult timp

Această pâine poate fi păstrată mai mult de o săptămână fără să se învechescă. Spre deosebire de alte pâini din drojdie care nu pot fi consumate după doar o zi. Acest termen lung de valabilitate se datorează unei cruste mai groase și mai crocante, care păstrează miezul, dar și microorganismelor din aluatul său care captează umiditatea și limitează învechirea.