Vrei să ai o tiroidă sănătoasă? Grija față de tiroida ta este esențială. Buna sa funcționare depinde în special de anumiți nutrienți. Dar înainte de a începe să te gândești la suplimente alimentare, trebuie să iei în considerare un factor cheie: dieta.
Toată lumea a auzit de iod, un element vital pentru buna funcționare a tiroidei. Dar este departe de a fi singurul. Fierul, omega-3, seleniul și multe altele sunt toate componente de care tiroida noastră are nevoie pentru o bună sănătate. Iar vestea bună este că toate acestea pot fi găsite în dieta noastră.
Iod pentru o tiroidă sănătoasă
Acest nutrient este esențial pentru sinteza hormonilor tiroidieni. Iodul ajută la menținerea temperaturii corpului și reglează cheltuielile energetice și sinteza proteinelor. Iodul este, de asemenea, implicat în procesul de maturare celulară. La femeile însărcinate, acesta joacă un rol în dezvoltarea cerebrală a fătului.
Problema este că, potrivit mai multor studii, mai mult de 20% dintre oameni duc lipsă de iod. Doza zilnică de iod recomandată de autorități este de maximum 150 de micrograme pe zi. „Lipsa de iod este asociată cu o creștere a volumului tiroidei asociat cu apariția unei gușe. Formele severe de carență pot duce la hipotiroidism și provoca oboseală, sensibilitate la frig și creștere în greutate.
Atenție însă să nu exagerezi. Prea mult iod blochează enzima care transferă iodul la tiroglobulină.
Tirozină
Tirozina este un aminoacid care este una dintre componentele proteinelor. Aportul zilnic recomandat este de 1 până la 2 grame pe zi. Se găsește în produsele lactate, ouă și păsări de curte, dar și în migdale, avocado, banane, semințe de dovleac și semințe de susan.
Pe lângă faptul că este vitală pentru tiroida noastră, tirozina este implicată în producerea de neurotransmițători precum dopamina, adrenalina și noradrenalina: hormonii stresului.
Seleniu pentru o tiroidă sănătoasă
Seleniul este un mineral esențial și un oligoelement cu activitate antioxidantă. Acesta este implicat în metabolismul hormonilor tiroidieni. Prezent în mod natural în alimentație, este disponibil în pește, fructe de mare, carne, cereale, produse lactate, ouă, nuci de Brazilia și kombu uscat.
Ferește-te de ton. Acest pește se află la capătul lanțului alimentar și este foarte poluat cu mercur, un metal care inhibă disponibilitatea seleniului. În schimb, o cantitate suficientă de seleniu este protectoare. Acesta împiedică mercurul să se lege de organism.
Fier
Nivelul insuficient de fier afectează sinteza hormonilor tiroidieni. Aportul zilnic recomandat este de 9 mg pe zi pentru bărbați și 16 mg pe zi pentru femei. Există multe alimente care conțin fier: salată, germeni de grâu, linte, fasole uscată, pătrunjel, ciocolată neagră, nuci de caju, budincă neagră, ficat de pasăre, polen etc.
Pentru a obține fierul conținut în plante, combină-l cu vitamina C pentru a-i crește asimilarea. Atenție însă, această vitamină dispare atunci când este gătită și după două sau trei zile în aer liber.
Omega-3 pentru o tiroidă sănătoasă
Ar fi o greșeală să subestimăm acest nutrient. Este o adevărată mină de aur de beneficii pentru organism. Acizii grași Omega-3 sunt necesari pentru dezvoltarea și funcționarea retinei, a creierului și a sistemului nervos.
S-a demonstrat că un consum adecvat de EPA și DHA reduce tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială, reduce cantitatea de trigliceride din sânge (un tip de lipide care, în exces, contribuie la apariția bolilor de inimă) și reduce morbiditatea și mortalitatea cardiovasculară la persoanele cu risc.
Vitamine din grupa B
Există opt tipuri de vitamine B: grupul B, B1, B2, B3, B5, B6, B9 și B12.Primele patru sunt implicate în producerea de energie în mitocondrii (un fel de fabrică de producere a energiei pentru celule, inclusiv cele din tiroidă).
Vitamina B5 este importantă pentru sinteza hormonilor suprarenali. Această vitamină are capacitatea de a reduce secreția de cortizol în timpul perioadelor de stres. Vitaminele B6, B9 și B12 ajută la detoxifierea ficatului, printre altele.
Unele studii au arătat o deficiență ridicată de vitamine B1, B2, B6 și B9 în rândul populației studiate.
Această sursă de vitamine se găsește în mai multe alimente: carne, ficat de vițel, leguminoase, spanac, sparanghel și salată.
Cupru și zinc
Prezența cadmiului în mediu crește deficiențele de zinc în rândul populației generale. Acest metal este mai puțin cunoscut decât plumbul sau mercurul, însă impactul său asupra sănătății nu trebuie neglijat.
Zincul se găsește într-o serie de alimente, inclusiv stridii, semințe de susan și carne de vită.
Coenzima Q10
Coenzima Q10 este o substanță liposolubilă implicată în producerea de energie în celulele noastre. Ea este sintetizată de organism din tirozină, vitamine B, oligoelemente și minerale.
Organismul are nevoie de între 3 și 10 mg pe zi, cu excepția menopauzei, când doza crește la 30 mg pe zi. Se găsește în peștele gras, sardine, macrou, carne, nuci și arahide.