OPERAȚIUNE EUROPEANĂ PENTRU DEPISTAREA CĂRĂUŞILOR DE BANI

Photo of author

By Daniel Negrescu

Polițiștii români specializați în combaterea criminalității organizate au participat la operațiunea European Money Mule Action – (EMMA), desfășurată la nivel european.

În cele 5 zile ale operațiunii, 178 de persoane au fost arestate, 580 de cărăuşi de bani au fost identificaţi și 380 de persoane bănuite au fost identificate, în cadrul unor dosare penale cu un prejudiciu total raportat de 23 de milioane de euro, iar în România au fost identificaţi 34 de cărăuși de bani, 8 persoane au fost arestate preventiv şi alte 6 puse sub control judiciar.

În perioada 14-18 noiembrie a.c., poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii informatice din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – I.G.P.R. –sub coordonarea D.I.I.C.O.T., au participat la cea de-a doua operaţiune European Money Mule Action.

Operațiunea a fost desfăşurată la nivel european şi priveşte activitatea de spălare a banilor proveniţi din săvârşirea unor infracţiuni informatice, prin intermediul cărăuşilor de bani (money mules).

European Money Mule Action II este continuarea proiectului care se desfăşoară sub umbrela EMPACT – Cybercrime Payment Fraud Operaţional  Action Plan (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats), România având la nivel europen rol de coordonare în cadrul acestui proiect acestui proiect.

Astfel, în calitate de lider al acestui proiect, România a asigurat sprijinul logistic necesar pentru desfăşurarea activităţilor necesare în cadrul proiectului, organizarea de întălniri operative şi cursuri de pregătire.

La această operaţiune au participat autorităţile judiciare din Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Marea Britanie, Ucraina și Statele Unite ale Americii, activitatea beneficiind şi de suport de specialitate din partea EUROJUST şi EUROPOL – European Cybercrime Centre.

Activităţile desfăşurate în ţările participante au avut ca rezultate 178 de persoane arestate, 580 de cărăuşi de bani identificaţi, 380 de persoane bănuite identificate, în cadrul unor dosare penale cu un prejudiciu total de 23 de milioane de euro.

În România, au fost efectuate activităţi specifice în cadrul unui dosar penal în care au fost identificaţi 34 de cărăuși de bani.

Astfel, în cadrul acestui dosar penal, au fost efectuate 19 percheziţii domiciliare, au fost audiate  49 de persoane, dintre  care 8 persoane au fost arestate preventiv şi alte 6 puse sub control judiciar.

Informații de background:

“European Money Mule Action – (EMMA)” este un proiect operațional pilot, creat cu scopul de a combate spălarea banilor proveniți din fraudele online, precum şi din fraudele cu mijloace de plată electronică.

Cărăuşul de bani (Money Mule) este o persoană  care a fost recrutată de către organizaţii criminale ca intermediar pentru spălarea banilor. După primirea în conturile lor a sumelor de bani obţinute în mod ilegal, aceşti cărăuşi sunt instruiţi să transfere banii în alt cont bancar. Aceste scheme de spălare a banilor sunt deseori disimulate ca oportunităţi de locuri de muncă legale. Cărăuşii de bani joacă un rol important în activitatea de spălare a banilor facilitând astfel accesul organizaţiilor criminale la bunurile şi fondurile obţinute în mod fraudulos. 

Detalii suplimentare cu privire la EMMA II pot fi găsite  pe paginile oficiale ale Eurojust şi Europol.

www.europol.europa.eu

www.eurojust.europa.eu