Specialiștii au descoperit că sistemul Android care rulează pe marea majoritate a telefoanelor de tip smartphone, în special cele cu procesor Qualcomm, are deficiente majore în ceea ce privește securitatea datelor și informațiilor pe care le dețin utilizatorii, practic fiind aproape total descoperit.
Cei de la Checkpoint susțin că software-ul Android, folosit de aproximativ 900 de milioane de deținători de smartphone, sunt dispuși să fie „vizitați” în orice moment de către un eventual atac iar datele acestora ar putea fi exploatate foarte ușor de către hackeri.
Michael Shaulov, directorul Checkpoint, a rupt tăcerea și a declarat zilele trecute într-un interviu: „Veți vedea cu siguranță în următoarele trei sau patru luni dizabilitătile sistemului Android în faţa hackerilor. Există întotdeauna o cursă între noi și ei, băieții buni și băieții răi. Totuși noi suntem pregătiți și încercăm pe cât de mult posibil să remediem vulnerabilităţile înainte ca ei să le descopere.”
Cele mai grave probleme descoperite până acum sunt cele care țin de chipsetul grafic și de codul care dirijează comunicarea între procesele care rulează simultan pe telefoanele de tip smartphone cu sistem de operare Android.
Shaulov mai spune că în cazul unui atac, un hacker ar putea obține foarte ușor toate datele utilizatorului respectiv, iar pentru a încerca evitarea acestui pericol se recomandă instalarea doar a aplicațiilor din magazinul oficial Google Play cât și evitarea stocării datelor personale pe cât de mult posibil. De asemenea cei de la Checkpoint recomandă folosirea aplicației Quadrooter Scanner pentru verificarea aplicațiilor care permit telefonului de tip smarthphone să fie vulnerabil.
Printre cele mai afectate modele de telefoane cu Android se numără toate versiunile Samsung Galaxy, HTC One, HTC M9, HTC 10, LG G4, LG G5, FG V10, Sony Xperia Z Ultra, Oneplus One, Oneplus 2 , Oneplus 3, Motorola New Moto X, Google Nexus 5X, Google Nexus 6, Google Nexus 6P, Blackberry Priv, Blackphone 1, Blackphone 2 și în special toate modele cu procesor Qualcomm.
Deși se cunoaște problema, cei de la Android precum și producătorii de telefoane de tip smartphone preferă să nu facă nicio declarație în acest sens deocamdată.