Necesare :
2 căpățâni de conopidă
1 varză albă mai mare tăiată în felii mai groase
2 varze roșii mai mici tăiate în 5-6 felii
1.5 kg gogonele
3 kg castraveți
4-5 morcovi tăiate rondele
1 căpățâna usturoi
2 mere gutui tăiate felii
ardei iuți facultativ(câți doriți)
1.5 kg. ceapă mai măruntă
1 leg mare frunze de țelină
1 leg mare frunze leuștean
mărar uscat
cimbru uscat
3-4 buc hrean tăiate în fâșii
1 pachet piper boabe
sare mare
Conopida se desparte buchețele, varza se tăie felii mai groase se spală bine totul și se începe punerea lor în butoi sau vasul în care dorim să-l păstrăm pentru la iarnă.
Pe fundul vasului așezăm mărarul,cimbrul 3-4 crenguțe și peste așezam varză roșie,varză albă, ceapă,căței de usturoi, morcovi tăiați rondele, 3-4 fâșii de hrean, câteva felii de gutui și ardei iuți. Următorul strat va fi de castraveți și gogonele,după care urmează conopidă, morcovi, ardei iuți.
Se pot așeza legumele după imaginația fiecăruia ,nu este o regulă anume.
Când vasul s-a umplut presărăm deasupra un pachet de piper boabe (pachet mic) și acoperim totul cu frunze de țelină și leuștean .
Pregătim saramura în felul următor : la 1 litru de apă punem 30 gr. sare mare. În cazul fiecăruia se va calcula cantitatea necesară de apă și cantitatea de sare necesară. Se pune atâta saramură peste cât să fie legumele bine acoperite. Se așează peste legume o farfurie sau un capac și peste se pune o greutate care să țină legumele în saramură. Se acoperă cu un prosop și se ține la temperatura camerei cca. 6 zile până se acrește , ( se poate pune praf conservant) se închide cu capac și se pune apoi la loc răcoros. Se mai poate pune, după ce s-au murat legumele, la 10 l de apă cca 3 gr de Borken pentru a împiedica formarea florilor deasupra, și zeama rămâne curată până târziu în primăvară.