Corpul nostru are nevoie de zahăr în sânge, de glucoză, pentru a funcționa. Un exces de zahăr în sânge, adică hiperglicemia, poate duce la unele probleme precum diabet. Mai mult, ne poate expune la unele probleme de sănătate precum maladiile cardiace sau cele renale. Deși hiperglicemia trebuie tratată de un medic calificat, poți, de asemenea, să ai grijă de corpul tău, controlându-ți nivelul de zahăr din sânge prin simpla adaptare a stilului de viață, de exemplu, revizuindu-ți dieta, fiind mai activi și reducând și stresul.
Care sunt modalitățile la care trebuie să apelezi pentru a diminua nivelul de zahăr din sânge?
Uită de canapea
Dacă îți vei schimba stilul de viață și vei deveni mai activ, poți să îți reduci nivelul de glicemie în mod natural. Mișcarea regulată este foarte benefică, deoarece permite mușchilor activi să folosească zahărul precum o sursă de energie. Iar acest lucru nu lasă zahărul să se acumuleze în sânge. În mod ideal, ar trebui să fac 30 de minute de exerciții aerobice cinci zile pe săptămână pentru a rezolva problema zahărului din sânge.
Relaxează-te
Dacă vei avea o viață mai zen, te vei bucura de o mulțime de beneficii. Asta mai ales pentru că stresul poate contribui la urcarea nivelului de glicemie. Atunci când ești încordat, corpul tău eliberează hormoni de stres, inclusiv cortizol și adrenalină. Acest lucru interferează cu capacitatea organismului de a absorbi insulina, ceea ce duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge. Dacă îți poți reduce stresul, poți reduce cantitatea de glucoză din organism.
Consumă cât mai multă apă pentru a reduce nivelul de zahăr
Un consum regulat de apă poate ajuta la evacuarea de toxine, dar poate contribui și la reducerea nivelului de zahăr din sânge, golind rinichii. În cazul în care ești un adult cu diabet, ar trebui să îți propui să consui 1,6 litri de apă pe zi, adică între opt și zece căni. Un pahar de apă călduță dimineața poate, de asemenea, să îți îmbunătățească metabolismul pentru ziua respectivă.
Consumă mai multe fibre
Da, fibrele sunt prietenele tale. Acestea pot ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge în intervalul țintă. Asta deoarece organismul nu le poate descompune și absorbi ca alți carbohidrați, ceea ce ajută la evitarea urcarea zahărului din sânge la un nivel foarte ridicat. Produsele din cereale integrale, fructele, legumele, fasolea, mazărea și alte leguminoase, nucile și semințele sunt alegeri bune când vine vorba de fibre.
Este necesar să limitezi aportul de carbohidrați
Atunci când mănânci carbohidrați, corpul tău îi descompune în glucoză, un tip de zahăr. Deși sunt necesari pentru ca tu să ai energie pe parcursul zilei, carbohidrații pot, de asemenea, să crească nivelul de zahăr din sânge. Asta dacă nu sunt consumați în mod rațional. Cele trei tipuri de carbohidrați care se găsesc în alimente sunt amidonul, zahărul și fibrele. Ar trebui să încerci să consumi carbohidrați care sunt bogați în fibre, vitamine și minerale și săraci în zaharuri adăugate, sodiu și grăsimi rele.
Evită orice tip de zahăr care se ascunde în băuturi
Băuturile carbogazoase și multe sucuri de fructe conțin tone de zahăr. Un lucru care le face dulciuri lichide care ar putea dăuna nivelului de zahăr din sânge. Aici intră și băuturile energizante sau cele făcute din prafuri, ceaiurile îndulcite, anumite băuturi de cafea etc.