Somn Reparator: ce băuturi trebuie să consumi?

Photo of author

By Ramona Fustos

Te întrebi și tu care sunt băuturile care îți asigură un somn reparator? Fiecare persoană are anumite obiceiuri de somn. Unele preferă să profite mai mult de o baie mai lungă, fierbinte, în timp ce alte persoane preferă să se strecoare în pat cu o carte captivantă în mână. Alții își răsfoiesc pagina de Instagram sau de Facebook timp de câteva minute. Ceea ce nu este chiar recomandat.

Cu toate acestea, un lucru pe care îl putem adăuga la rutina noastră pentru a obține un somn mai bun este, fără îndoială, o băutură naturală, calmantă, de preferință cu o oră înainte de a merge la culcare. Din păcate, nu vorbim despre un pahar de vin sau o altă băutură alcoolică…

Care sunt băuturile care îți asigură un somn reparator?

Lapte de vacă sau lapte de migdale

Un pahar de lapte este cea mai bună idee atunci când vrei un somn reparator. Pe lângă triptofan, laptele mai conține și foarte mult calciu. Triptofanul este un aminoacid care îi spune creierului să elibereze serotonină pentru a ne face somnoroși, în timp ce calciul ajută la reducerea stresului din organism. Ești însă intolerant la lactoză sau chiar nu îți place laptele? Atunci poți miza pe laptele de migdale. Migdalele conțin calciu și magneziu, care ajută la stimularea somnului.

Un smoothie cu banane

Bananele sunt și ele bogate în triptofan, magneziu și potasiu, adică un cocktail perfect pentru a te ajuta să dormi mai ușor. Pentru a obține un rezultat și mai bun, trebuie să amesteci bananele cu lapte de migdale și o linguriță de unt de arahide care va mări și mai mult cantitatea de triptofan.

Mierea

Parcă te putem auzi deja gândindu-te: „Este mierea o băutură? Ceea ce este corect, desigur. Mierea nu este o băutură în sine, dar o poți adăuga cu siguranță la sugestiile de mai sus pentru a le maximiza efectele. Zaharurile naturale din miere cresc nivelul de insulină din organism suficient pentru ca triptofanul să fie mai ușor de absorbit de creier.

Ceaiul de mușețel

Mușețelul este folosit drept un remediu pentru somn de mai multă vreme deja. Se spune că această plantă are un efect calmant lejer asupra organismului. Astfel c, pe lângă faptul că stimulează somnul, reduce în general nivelul de stres. Așadar, nu ezita să îți faci o cană de ceai seara și, mai ales, să o lași să se infuzeze suficient. Acest lucru îi va spori efectul.

Sucul de cireșe pentru un somn reparator

Cireșele pot ameliora durata, dar și calitatea somnului. Acest fruct contribuie la producția de melatonină, adică hormonul care poate regla ciclul veghe – somn. Cel mai bine ar fi însă să alegi cireșele care sunt mai acide, deoarece au cea mai puternică doză de melatonină.

Așadar, alegerea îți aparține. Dacă ești un adevărat împătimit al bananelor, adaugă smoothie-ul la rutina ta de somn. Dacă preferi să variezi plăcerile, nu ezita să amesteci sugestiile noastre în timpul săptămânii sau să optezi pentru rutine mai sezoniere.

Nu uita însă că și apa are beneficii asupra corpului. Apa este băutura esențială pentru un corp și un creier sănătos. Bea apă pe tot parcursul zilei pentru a te asigura că dormi bine noaptea. Apa se găsește, de asemenea, în alimente (legume, fructe etc.) și în băuturile pe care le bei pe parcursul zilei: ceaiuri de plante, supe, ceaiuri, sucuri de fructe etc. Apa te ajută să te menții bine hidratat pe tot parcursul zilei. Noaptea, trece între 7 și 8 ore fără să bei. Așa că este important să bei suficient în timpul zilei și după masa de seară pentru a te menține hidratat. În acest fel, corpul tău se poate odihni pe parcursul nopții și eviți tulburările de somn.