Cu siguranță ai auzit vorbindu-se măcar o dată despre minimalism. Viața unui minimalist reprezintă un stil de viață care constă în a se elibera de superfluu pentru a se concentra doar pe esențial. Un stil de viață tot mai recomandat de specialiști cu un impact pozitiv asupra biochimiei creierului și asupra mediului nostru, inclusiv asupra relațiilor sociale.
Minimalism sau Slow Living: pentru un stil de viață sănătos
Înainte de a deveni o filosofie de viață cu un număr din ce în ce mai mare de practicanți, minimalismul a fost o mișcare artistică care a început în anii 1960 în Statele Unite. Este un stil care privilegiază simplitatea și sobrietatea, alegând esențialul în detrimentul superfluului, calitatea în detrimentul cantității. Această artă a inspirat mulți oameni să devină „minimaliști”. Aderența la această filosofie este în continuă creștere și este promovată peste tot pe rețelele sociale. Studiile științifice demonstrează, de asemenea, impactul pozitiv al acestui stil de viață asupra obținerii bunăstării mentale.
Minimalism: mai puțin stres și anxietate
Minimalismul reprezintă o modalitate eficientă de reducere a încărcăturii mentale responsabile de stres și anxietate prin redirecționarea atenției psihosenzoriale. Minimalismul îți permite să te concentrezi pe ceea ce este esențial. Pe ceea ce este mai important. Un lucru care te ajută nu doar să economisești bani, ci și timp și energie. Ceea ce înseamnă că poți încetini ritmul vieții tale și te poți bucura de mai multă libertate și lejeritate a minții.
Mai mult, un mediu minimalist este caracterizat de un decor atent selectat, cu obiecte de mare însemnătate. Acest mediu, care este ușor de aranjat și de menținut curat, favorizează scăderea nivelului de cortizol și, prin urmare, o minte senină, în timp ce se profită la maximum de activitățile zilnice. Cu alte cuvinte, dacă alegi minimalismul ca stil de viață vei elimina distragerile. Distrageri care împiedică neuronii vizuali să se concentreze, ceea ce îmbunătățește atenția.
Relații sociale sănătoase
În cursa constantă pentru a câștiga mai mult și a cheltui mai mult, acumularea de bunuri materiale a devenit un obicei nesănătos. Ca urmare, oamenii dezvoltă o nevoie de a poseda. Nevoia de a poseda mai degrabă decât de a fi. Un lucru care duce la tulburări psihologice periculoase. Nevoia de a crea și menține relații sociale este compensată de posesiunile materiale. Pe măsură ce oamenii devin materialiști, ei devin izolați. Conflictele interpersonale cresc. Cresc din cauza nivelului scăzut de empatie și recunoștință dezvoltat de materialismul cronic.
Cu toate acestea, minimalismul este una dintre modalitățile eficiente de a menține relații sociale sănătoase, menținându-se într-o stare de bunăstare echilibrată. Un minimalist se detașează de lucrurile materiale care treptat devin inutile. În acest fel, viața devine mai plină de sens, oferind valoare celor care o merită și devenind mai prezentabil, mai înțelegător și mai atent. Minimalismul ne permite să evadăm din bula toxică a individualismului în favoarea colaborării și a împărtășirii.
Pe scurt, având în vedere că stilul de viață minimalist are mai multe avantaje, este această filosofie „Less is more” o soluție absolută pentru o viață senină?
Deși este imposibil să spunem că este o soluție absolută, este un ingredient de bază în rețeta pentru o viață sănătoasă și liniștită.