Microbiota intestinală, care se mai numește și floră intestinală, este un ansamblu de bacterii, dar și de viruși sau de microorganisme care sunt prezente în tubul digestiv. Alcătuită din 100.000 de miliarde de microorganisme de diferite specii, întreaga microbiotă intestinală cântărește până la 2 kg la adulți.
Trebuie remarcat faptul că nu există una, ci mai multe microbiote: intestinală, orală, vaginală, cutanată etc. Microorganismele care le compun variază în funcție de zona corpului.
Ce rol are microbiota și de ce să avem grijă de ea?
O microbiotă intestinală normală conține populații diverse de bacterii care sunt bine echilibrate între bacterii benefice (lactobacili și bifidobacterii etc.) și bacterii dăunătoare (colibacili, Salmonella etc.). În simbioză cu intestinul, microbiota contribuie la buna funcționare a digestiei și a imunității.
Iată deci care sunt alimentele pe care trebuie să le consumi pentru microbiotă
Legumele bogate în fibre. Aici intră mai ales spanacul, anghinarea sau broccoli. Care sunt cei mai buni aliați pentru sănătatea intestinală. Aceste fibre alimentare acționează ca un festin pentru bacteriile bune din organism, favorizând astfel proliferarea lor și o stare de bine pentru organism.
Fructele, precum merele sau fructele de pădure sunt cele care vin cu nutrienți esențiali, precum antioxidanții și vitaminele, care susțin o floră intestinală echilibrată. Antioxidanții, în special, ajută la reducerea inflamației și protejează celulele intestinului nostru, creând un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor bune.
Cerealele integrale sunt cele mai bogate în prebiotice. Astfel că, sunt cele care vor hrăni bacteriile bune care se află în intestinele noastre. Prebioticele sunt compuși care nu se pot digera și care servesc drept sursă de hrană pentru probiotice, adică microorganismele care sunt benefice pentru sănătatea intestinală. Cerealele integrale, cum ar fi orezul brun și ovăzul, sunt alegeri înțelepte pentru a încorpora aceste elemente esențiale în dieta noastră.
Alte alimente benefice pentru microbiota ta
- Nucile. Consumul lor are un efect benefic atestat atunci când vine vorba despre calitatea microbiotei. În plus, acestea pot diminua concentrația de acizi biliari, care pot favoriza apariția unor patologii intestinale. Dar nucile pot preveni și apariția diabetului de tip 2 și a cancerului de sân. Acestea conțin o cantitate remarcabilă de omega-3, care sunt esențiale pentru buna funcționare a sistemului nervos și protejează sistemul cardiovascular. De asemenea, sunt bogate în fitosteroli și antioxidanți și conțin numeroase minerale: fosfor, magneziu, cupru, calciu, zinc etc.
- Cruciferele. Varza, dar și ridichea, crețușca, napii sau rutabago, sunt cele care pot favoriza dezvoltarea bacteriilor bune. Cu cât se consumă mai multe, cu atât se vor digera mai bine sau mai ușor. Sunt bogate în vitamina C (tonifiantă și antiinfecțioasă), precum și în betacaroten (provitamina A), calciu și potasiu. Compușii lor sulfuroși au un efect antiinflamator și anticancerigen. Se consideră că sunt deosebit de eficiente în prevenirea cancerului de prostată.
- Vinul roșu. Consumat cu cea mai mare precauție, vinul roșu are efecte benefice asupra sănătății. Mai ales datorită phenolilor săi pe care microbiota le transformă în substanțe benefice și care nu lasă bacteriile patogene să își facă apariția.