Pentru a alege sticla de vin potrivită, care îți va delecta papilele gustative, nu trebuie neapărat să fii expert în oenologie. Este de ajuns dacă știi care sunt tehnicile potrivite. Te poți inspira, de exemplu, din Metoda CIEL, pentru a selecționa extrem de ușor cele mai bune sticle de vin și pentru a nu mai gusta niciodată un vin prost sau care nu este pe placul tău.
Ce este Metoda CIEL?
Atunci când te aduni seara cu prietenii sau luați un aperitiv, nu refuzi niciodată un pahar cu vin? Fie că este alb, roșu sau rosé, în funcție de anotimpuri sau soiuri, vinul este cea mai bună idee pentru a sublima o masă, cu condiția să fie consumat cu moderație. Problema pentru cei care nu sunt experți este faptul că este destul de greu de ales varianta potrivită. Iată însă care este tehnica pe care trebuie să o cunoști.
Ultima dată când ai ales o sticlă de vin pentru cina cu prietenii, nu a picat prea bine la toată lumea… Pentru a alege un vin bun de fiecare dată, există o metodă imbatabilă. Ne explică un expert.
Metoda CIEL, datorită numelui său poetic, este o tehnică foarte ușor de reținut. Yann Rousselin, manager și fondator al școlii specializate Le Coam (Cours d’Œnologie And More), a explicat tehnica. Potrivit acestuia, C înseamnă complexitate, I este pentru intensitate, E pentru echilibru și, în cele din urmă, L pentru lungime. Pe scurt, iată toate punctele la care trebuie să fii atent atunci când încerci un vin. Pentru început, trebuie să fii atent la complexitatea sticlei. Scopul este să te întrebi despre diferitele arome din vin: simți mai multe note de fructe, note lemnoase, note dulci sau mai multe note minerale? După cum explică specialistul, cu cât sunt mai variate aromele, cu atât mai complex va fi vinul tău.
Vinul trebuie să aibă o bună intensitate olfactivă și mai ales, să nu fie fad. Pentru echilibrul său, este important să te preocupi de balanță și de aciditatea și de amărăciunea sa, în opoziție cu latura sa mai dulce și nivelul de alcool. În ceea ce privește echilibrul, acesta nu trebuie să fie perfect, dar întotdeauna trebuie să existe un anumit echilibru pentru ca vinul să fie plăcut. Dacă vinul este prea acid, va părea verde, iar dacă este prea mult conținut de alcool, va fi greu. În cele din urmă, lungimea vinului ajută la identificarea cât timp rămân aromele în gură după degustare.
Cum alegi un vin fără să-l guști?
Pe lângă această soluție în 4 pași pentru a găsi un vin bun la degustare, este posibil să se analizeze un vin înainte de a-l degusta. Pentru a face acest lucru, este important să ne uităm la aspectul vizual al lichidului. Poți să te uiți la culoarea, claritatea și strălucirea acestuia. Apoi, fă-ți timp pentru a mirosi vinul. În general, dacă este neplăcut la nas sau te deranjează, cu siguranță că există un defect.
Cu aceste sfaturi, poți fi sigur că vei alege cele mai bune sticle de vin pentru următorul aperitiv!