Mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni

Photo of author

By Alexandru Stancu

klaus iohannis ucraina / Zilei Românilor de Pretutindeni / 165 ani / 15 august / inundații / Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului / salariu minim european

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, 26 mai 2024, un mesaj cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.

„Începând din 2015, celebrăm în fiecare an Ziua Românilor de Pretutindeni în ultima duminică din luna mai ca pe o zi dedicată tuturor românilor, dar mai ales celor care trăiesc în afara granițelor.

Oriunde ne-am afla, sărbătorim această zi împreună, evaluând ce s-a făcut, dar mai ales ce rămâne de înfăptuit, astfel încât să ne simțim mai bine protejați și să fim mai încrezători într-o Românie care ne apără drepturile și ne servește interesele.

Împreună am schimbat felul în care instituțiile statului îi privesc pe cei aflați departe de țară. Acum, autoritățile înțeleg mai bine cum poate fi transformată plecarea la muncă sau la studii în străinătate dintr-o pierdere pentru România, într-o oportunitate care nu trebuie irosită. Experiența cu care concetățenii noștri se reîntorc în țară și implicarea românilor în comunitățile în care trăiesc sunt astăzi puse în valoare prin politici publice dedicate cum ar fi: măsuri menite să îi ajute pe copiii rămași în țară, să apere drepturile lucrătorilor sezonieri în țările gazdă, să echivaleze cu celeritate diplomele pentru studenți sau să îi reîncadreze pe piața muncii pe cei care doresc să revină în țară.

De asemenea, am promovat constant alcătuirea de comunități profesionale între românii din țară și cei din străinătate, croind astfel o legătură mai strânsă între oamenii de afaceri, cercetătorii științifici, medicii, profesorii și artiștii români de pretutindeni, de “aici” și de “acolo”, care, lucrând împreună, au construit multe proiecte de succes.

Prin instituționalizarea multor astfel de inițiative, diaspora a devenit mai puternică și a căpătat o voce care se face mai bine auzită atât la București, cât și în alte capitale ale lumii.

Ziua Românilor de Pretutindeni este, totodată, un prilej de a ne reafirma angajamentul față de unitate și solidaritate. Într-o lume în continuă schimbare, valori precum libertate, demnitate și respect rămân pilonii pe care se bazează comunitatea democratică globală. Să nu uităm nicio clipă că am putut depăși provocările dificile ale ultimilor ani prin capacitatea noastră de a rămâne uniți. Cu un război la granițe, am arătat o emoționantă empatie refugiaților ucraineni, cărora am știut să le demonstrăm remarcabila solidaritate a românilor față de vecinii lor atât de încercați.

Tradițiile și cultura noastră reprezintă o sursă de mândrie și de inspirație pentru toți cei care poartă în suflet spiritul românesc. Indiferent de continentul pe care ne aflăm, celebrăm, astăzi, cu toții moștenirea noastră comună și identitatea care ne definește ca popor.

Oriunde s-ar afla, românii aduc o contribuție valoroasă la diversitatea și bogăția culturală a societăților în care trăiesc. Este, așadar, important să ne păstrăm identitatea, limba și tradițiile și să le transmitem generațiilor viitoare.

La mulți ani, dragi români de pretutindeni!”, a fost mesajul transmis de Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, născut pe 13 iunie 1959 la Sibiu, este președintele României, aflat în funcție din decembrie 2014. Membru al Forumului Democrat al Germanilor din România și ulterior al Partidului Național Liberal (PNL), Iohannis a fost primarul municipiului Sibiu timp de patru mandate, în perioada 2000-2014. În calitate de primar, a fost apreciat pentru transformarea Sibiului într-o destinație turistică de top și pentru îmbunătățirea infrastructurii locale. Alegerea sa ca președinte a fost văzută ca un semn de stabilitate și continuitate în politica românească, Iohannis promovând constant valorile europene, statul de drept și lupta împotriva corupției. Reales pentru al doilea mandat în 2019, el continuă să joace un rol crucial în scena politică românească și europeană.

CITEȘTE ȘI – GIGI VALENTIN STEFAN – PROC. GEN. O ALTA ORDONANTA CU „MIROS DE BLAT”