„Nici măcar naziștii sau mai apoi comuniștii nu au îndrăznit să dea o asemenea lege” a scrâșnit printre dinți un bătrân, ieșit și el „la o țigară”.
Începând de ieri a început să se aplice legea nr15/2016 care interzice total fumatul în spatiile publice care deservesc o activitate economică, deci inclusiv baruri, terase, restaurante, etc. Nu mare ne-a fost mirarea să găsim peste tot grupuri de oameni înghețând de frig și fumând. Pe unii dintre aceştia i-am întrebat părerea lor despre aceasta situație. Să vedem ce ne-au răspuns:
„Eh, încet, încet o să ne obișnuim, nu e mare lucru. S-au întâmplat lucruri și mai rele și nu am murit. Ne-au tăiat pensii și salarii și uite că încă nu am murit.”
„Mie îmi convine. Poate aşa mă las și eu de fumat, de când încerc… Foarte bine, nu mai dau bani pe ţigări și o să fiu mai sănătos.”
„E o prostie, nu știu cu ce îi deranjează pe „ei” că fumez eu în biroul meu în care îmi desfășor activitatea. Sunt singur în acest birou, nu deranjez pe nimeni dacă fumez. Este mai simplu să deschid fereastra. Lucrez grafician și cea mai mare parte a programului mi-o desfășor în birou, în faţa calculatorului. Îmi este foarte greu să ies afară la fiecare 30-40 de minute doar ca să fumez o țigară. Imaginează-ți cât timp pierd. Mă gândesc să demisionez, nu cred că mă pot acomoda cu această situație și nu sunt singurul care s-a gândit la asta.”
„Eu am venit la acestă cafenea cu speranța că o să am un oarecare confort, confortul pentru care vreau să plătesc, cu gândul ăsta am și venit. Mi-am comandat o cafea și am vrut să-mi aprind o țigară. Am fost poftit imediat afară. Cum să fumez la 5 metri de cafea? Am și eu un viciu. Plătesc pentru el, doar asta înseamnă cafenea, nu? Puţin mai încolo este un local pentru homosexuali. Au și ei un viciu, nu mă bag în treaba lor, dar mă întreb, oare și ei sunt poftiți afară pe trotuare să-și satisfacă viciul? E aberant. Dacă ei sunt tolerați, noi, fumătorii, de ce nu am fi?”
„În sfârșit pot veni și eu cu copiii într-un local fără să fiu nevoit să înghit fumul celor din jur și să-i expun și pe copii la asta!”
„Plecați domn’le cu fumul vostru de țigară de aici! Eu port ciorapii nespălați o săptămână și mă străduiesc să miros a transpirație! Ați venit voi cu țigările voastre să-mi schimbați mie mirosul! Eu nici mirosul de eșapament nu-l suport, să se interzică și mașinile astea odată! Ce atâta fum?
„Nu văd cu ce îi deranjează pe unii fumatul altora. Într-adevăr fumatul dăunează sănătății, dar dăunează sănătății mele, nu a lor. Dacă ei nu vor să fie afectați de fum îi poftesc politicos să meargă în locurile pentru nefumători. Nu numai fumatul dăunează sănătății, sunt mute altele printre care și alcoolul. Ce facem, interzicem și alcoolul în spatiile publice? Instaurăm prohibiția?”
Concluziile le puteți trage și singuri, însă în opinia noastră vedem o lege total discriminatorie și aberantă care îți îngrădește flagrant un drept și o libertate individuală, la fel cum a fost, după spusele unui interlocutor, și prohibiția din Statele Unite ale Americii din 1920 până în 1933. Nu cred că se impunea o astfel de lege, nici până ieri nu am văzut pe cineva să fumeze în farmacie, în mijloacele de transport în comun sau în cofetărie. Avem tendința să adoptăm legi „din afară” fără să consultăm deloc opinia publică și se ține cont doar de anumite păreri care convin celor care propun și promulgă asemenea legi. Efectele acestei legi vor fi dezastruoase pentru societate, vor exista conflicte și neînțelegeri între fumători și nefumători, cât și pentru economie din cauza falimentelor masive din cauza lipsei de clienți și demisiilor numeroase ale fumătorilor. Așteptăm în continuare o revenire asupra acestei legi cu o soluție care să mulțumească ambele tabere.