Klaus Iohannis: „Muntenegru, o țară pe care am privit-o dintotdeauna cu multă simpatie”

Photo of author

By Alexandru Stancu

atribuții președinte klaus iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 23 octombrie 2024, la Palatul Albastru (Cetinje), declarații de presă comune cu Președintele Muntenegrului, Jakov Milatović. Acesta a fost în deplasare în Muntenegru, pentru o vizită oficială.

„Domnule Președinte Iohannis, ați menționat și la vizita Președintelui Milatović la București cooperarea economică dintre România și Muntenegru, și ați menționat aceste legături între București și Podgorica. Este pur și simplu o idee sau au fost făcuți pași specifici pentru a stabili o astfel de legătură?”, l-a întrebat un jurnalist pe Iohannis.

„Cred că trebuie să începem cu începutul. Pentru români, Muntenegru nu este ceva necunoscut. Este o țară pe care am privit-o dintotdeauna cu multă simpatie și sper că nu este necunoscut faptul că mulți români au venit în Muntenegru, unii ca turiști, alții ca să vadă ce oportunități de afaceri se găsesc aici. În ultima vreme, a devenit foarte evident și intens contactul pe linie de integrare europeană, și aici instituțiile din România sunt nu doar dispuse să dea sprijin, s-a și făcut, există multiple contacte, și noi sprijinim cu tot ce putem parcursul european – și sperăm să se finalizeze cât mai repede – a Muntenegrului. În ceea ce privește extinderea cooperării economice, nu credem că este bine să lăsăm lucrurile doar așa, cu speranță, și amândoi am hotărât astăzi să încurajăm guvernele noastre să înceapă să facă pași foarte concreți pentru a sprijini antreprenorii din Muntenegru și din România să se apropie mai mult unii de alții”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a absolvit Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unde a studiat fizica. Înainte de a intra în politică, Iohannis a avut o carieră de succes ca profesor de fizică și director al unui liceu. A intrat în politică în anii ’90, devenind membru al Partidului Național Liberal (PNL). A fost ales primar al municipiului Sibiu în 2000, funcție pe care a ocupat-o timp de patru mandate, între 2000 și 2014. În perioada în care a fost primar, Iohannis a fost apreciat pentru dezvoltarea infrastructurii orașului și pentru atragerea de investiții.

Președinția

Iohannis a fost ales președinte al PNL în 2014, iar în aceleași alegeri a devenit candidatul partidului la funcția de președinte al României. Campania sa electorală a fost centrată pe teme precum lupta împotriva corupției, promovarea statului de drept și integrarea europeană. A câștigat alegerile cu un procent semnificativ, devenind astfel primul președinte român de origine saxonă.

În timpul mandatului său, Iohannis a pus accent pe consolidarea relațiilor internaționale, în special cu Uniunea Europeană și Statele Unite, și a fost un susținător vocal al NATO. A promovat, de asemenea, reformele în justiție și a încurajat transparența în administrația publică.

Provocări și realizări

Unul dintre cele mai notabile aspecte ale președinției lui Iohannis a fost gestionarea crizei politice și sociale din România. El a intervenit în mai multe rânduri pentru a media conflictele dintre guvern și opoziție, dar și pentru a apăra independența justiției. De asemenea, Iohannis a fost un critic al abuzurilor și a pledat pentru respectarea drepturilor omului.

În 2019, Klaus Iohannis a fost reales pentru un al doilea mandat, obținând un sprijin considerabil din partea electoratului. Campania sa electorală s-a concentrat pe continuarea reformelor și pe combaterea corupției.

CITEȘTE ȘI – Nemet Tiberiu si ziarul sau “Replica”- galeata cu care poti arunca laturi in oponenti