KILOGRAME DE DROGURI, CONFISCATE ÎN ULTIMELE DOUĂ SĂPTĂMÂNI

Photo of author

By Edward Ciolacu

Pe parcursul a două săptămâni, Poliţia Română a efectuat peste 200 de percheziţii, în urma cărora au fost ridicate kilograme de droguri de risc și mare risc substanțe psihoactive (canabis, hașiș, masă vegetală, cocaină, heroină, MDMA, amfetamină, LSD), o sabie şi o armă, zeci de telefoane mobile, laptop-uri, tablete și aproape 200 de medii de stocare.
În perioada 28 octombrie – 11 noiembrie a.c., poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat 56 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale specializate în trafic de persoane, trafic şi consum ilicit de droguri, criminalitate informatică şi spălare de bani.
În cadrul investigaţiilor, pentru probarea activităţii infracţionale a 348 de persoane bănuite, poliţiştii au efectuat 203 percheziţii ce au vizat imobilele folosite de acestea. În urma administrării probatoriului, 92 de persoane au fost reţinute sau arestate, iar faţă de alte 29 persoane a fost luată măsura controlului judiciar.
În urma activităţilor desfăşurate, au fost confiscate 16 laptop-uri, 47 HDD, 4 tablete, o cameră foto, 62 de telefoane mobile, 182 medii de stocare, 50 cartele SIM, 15 bile de cauciuc, o sabie şi o armă.
De asemenea, au fost ridicate 1.421 de grame de cannabis,1.259 de grame de hașiș, 2.210 de grame de masă vegetală, 322 de grame de substanțe psihoactive, 126 de grame de cocaină, 13 doze de heroină, 11 grame de MDMA, 207 de grame de amfetamină, 5 doze LSD, 333 de comprimate, 20 plicuri cu diverse tipuri de droguri, 11 cântare folosite la cântărirea drogurilor, 5 grindere şi sumele de 78.053 de lei, 30.105 de euro şi 60 lire sterline.
La acţiunile desfăşurate au participat aproape 500 de poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, care au beneficiat de sprijinul celorlalte structuri centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române.
Totodată, s-a cooperat cu structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Activităţile desfăşurate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au avut loc în cadrul unor dosare penale aflate în instrumentarea D.I.I.C.O.T.
La data de 9 noiembrie a.c., poliţiştii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 18 percheziții domiciliare în județele Arad, Oradea, Cluj, Mureș, Craiova și Satu Mare, la membrii unei grupări infracționale, specializați în fraude cu instrumente de plată electronică.
La activități au participat și luptători de la Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale al Poliției Române, precum și polițiști de la structurile de combatere a criminalității organizate din București, Mureș, Arad,Cluj, Oradea, Satu Mare, Craiova și Constanța.
În urma perchezițiilor, a fost descoperit un laborator destinat producerii de echipamente de skimming și au fost ridicați 40.500 de euro, 5.000 de USD, telefoane mobile, calculatoare și medii optice de stocare.
Din cercetări a rezultat că, începând cu anul 2015, cei în cauză ar fi confecţionat şi deţinut dispozitive de tip skimming, destinate copierii sau falsificării datelor de pe instrumentele de plată electronică.
Membrii grupării ar fi montat echipamentele pe bancomate și terminale pentru efectuarea plăților cu mijloace de plată electronică existente în stații de alimentare cu combustibil din Franța și Belgia.
Ulterior, datele compromise ar fi fost utilizate la falsificarea unor instrumente de plată electronică și ar fi fost folosite pentru efectuarea unor tranzacții financiare frauduloase, în țări precum Taiwan, S.U.A., Nepal și Filipine.
În urma investigațiilor, au fost identificate 47 de persoane care ar fi fost implicate în activitățile ilicite.
24 de persoane au fost conduse la audieri, fiind cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulație a instrumentelor de plată electronică falsificate, deținerea de dispozitive în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și spălare de bani.
Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române şi al SRI, iar cooperarea internaţională a fost facilitată de EUROPOL.