Îți bei cafeaua prea devreme?

Photo of author

By Ramona Fustos

Ți-ai pus vreodată această întrebare? Îți bei cafeaua prea devreme? Pentru majoritatea persoanelor trezirea este sinonimă cu o ceașcă aburindă de cafea. Cu toate acestea, organismul nu are nevoie de cofeină pentru a se trezi. Asta deoarece vârfurile hormonale ne dau energie în mod natural. Prin urmare, ar putea fi contraproductiv să bei cafea în acest moment precis. Există un moment potrivit pentru a bea prima ceașcă de cafea?

Cafeaua de dimineață: un efect contraproductiv?

Cafeaua este un stimulent, toată lumea știe acest lucru. Ne dă acel mic impuls de care avem nevoie pentru a începe ziua în forță. Cofeina „crește vigilența prin stimularea sistemului nervos central și prin blocarea adenozinei. Adenozina este o moleculă care reduce ritmul cardiac și favorizează somnul”, explică specialiștii. Dar, dacă este ingerată într-un moment în care organismul se confruntă cu vârful de cortizol, în general în jurul orei 8 dimineața, atunci ar putea avea un efect coproductiv.

Conform specialiștilor, ar fi ideal să bei cafeaua la una- două ore maxim după trezire sau chiar să aștepți până când nivelul de zahăr din sânge scade, asta spre sfârșitul dimineții. Dacă acceptăm această explicație, ar trebui, de asemenea, să evităm consumul de cafea între orele 12.00 și 13.00 și, din nou, între 17.00 și 18.30, deoarece acestea sunt celelalte două momente ale zilei în care nivelul de cortizol crește ușor.

Pentru unii experți, care pot fi găsiți și pe rețelele de socializare, consumul de cafea prea devreme dimineața ar putea perturba procesul natural de trezire a organismului și al creierului. Acest lucru este explicat de doctorul Karan Raj într-un videoclip care a devenit viral pe TikTok. În opinia sa, ar putea avea chiar un impact asupra ceasului corporal, somnului, energiei și stării de spirit.

Efectele cofeinei asupra cortizolului

Cofeina conținută de cafea acționează împotriva cortizolului, stimulând producția acestuia și sporindu-i efectele, atât în repaus cât și în perioadele de stres. În doze mari, poate provoca chiar și nervozitate, palpitații și iritabilitate palpitații „. Dar nu trebuie să generalizăm, pentru că nu toată lumea reacționează în același mod”, spun specialiștii.

Experții în nutriție ne asigură că „cafeaua nu trebuie demonizată, pentru că, dacă este consumată într-un mod echilibrat, este puțin probabil să aibă un impact asupra cortizolului”.

În schimb, „ea pune o problemă atunci când nivelul acestui hormon este peste normă, deoarece acest lucru echivalează cu un stres cronic”. În acest caz, funcțiile esențiale, cum ar fi reglarea glicemiei, pot fi afectate. „În acest caz, trebuie să te gândești să îți reglezi consumul de cafea. Asta începând prin reducerea numărului de cești pe care le bei în fiecare zi”.

Cafeaua de dimineață: ar trebui să nu mai consumăm cafea dimineață?

Este demn de remarcat faptul că nivelul de cortizol crește atunci când ești stresat și că stresul crește nivelul de cortizol. De fapt, nu are rost să încerci să nu mai bei cafea în mod absolut, după un program strict.

De asemenea, expertul subliniază că nivelul de cortizol poate fi afectat și de alți factori, cum ar fi mediul înconjurător, inflamațiile cronice și dieta în general.

„Evitarea alcoolului și a alimentelor dulci, sărate și procesate poate fi, de asemenea, o modalitate bună de a regla acest hormon”, conchide ea.

„Nu ar trebui nici să îți creezi frustrări încercând să elimini cafeaua dimineața, deoarece plăcerea rămâne esențială. Mai mult, absența ei poate, de asemenea, să afecteze nivelul de cortizol și să crească stresul”.